Ген. Тонев хвали здравната, но и я хока за парите за здраве

Политика

29-11-2012, 08:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Реформата не е еднократен акт, обяви шефът на ВМА-София

Реформата не е еднократен акт. Реално погледнато ние си представяме, че с една вълшебна пръчица ще се оправи здравеопазването и всичко ще е наред, коментира пред БНТ ген. Стоян Тонев, началник на ВМА-София.

"Виждаме, че в страни, където имат воля и пари да го направят, реформите продължават непрекъснато. Например здравната министърка в момента, която е отскоро и макар че е една крехка жена, направи няколко неща, които преди това 4-5 мъже не го направиха. Емблематично обедини Старозагорската болница, а 6 министри преди нея не го направиха.

Второ, за специализациите на младите доктори въведе някакъв ред в тях и се увеличиха като бройка най-вече. Обучението на младите лекари влиза в един вече нормален път. Самият факт, че се скара с Дянков също е постижение за нейната смелост. Тя започна да изгражда, макар и бавно спешните центрове", изброи похвали за здравния министър ген. Тонев.

Той пресметна, че за България са необходими 400 центъра за спешна помощ, а в момента има 300, но генерал Тонев не спести и критики към здравния министър.

"Липсва алгоритъм за движение на болния. Самият пациент, когато има нужда от помощ, не само че не знае, но и не всички звена по пътеката ги има. Всички знаем за джипи, районна болница, окръжна болница и т.н. Само че там, където няма такава болница какво се прави?", попита той.

Според него, механизмът на движение на пациента не е достатъчно добър. "Даже на места го няма този механизъм", заяви ген. Тонев.

"А парите никога не са много. Но въпросът е доколко има ефективност между пари и реална помощ. Даже не става въпрос за източване, но отиват тези пари в области и места, където не са необходими. Какъв е смисълът, например, да доставиш 2-3 скъпи апарата в една болница, като за тях няма специалисти?", попита той.

"При нас диференциацията при заплатите е така направена, че всички са доволни, а никой не е щастлив, по израза на Чърчил", пошегува се генералът в бяло.

Той посочи, че ВМА в момента има 163 договора с болници в България, за да извършва изследвания, консултации и ако не сключват тези договори с болниците, някои здравни заведения изобщо няма да имат тази дейност.

Стоян Тонев се похвали, че даже в момента във ВМА обучават лекари от Северна Корея.