По сделките ще ги познаете

Най-доброто от печата

29-11-2012, 06:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кандидатите за главен прокурор трябва да приемат, че медиите и обществото трябва да се ровят в имуществото им и как е придобито

Ако по нещо със сигурност си приличат кандидатите за главен прокурор Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева, то е в артикулираните от тях очаквания, че ще бъдат обект на масирани кампании в опит да бъдат очерняни. Те намериха подкрепа в куп бивши и настоящи фактори в държавното ръководство, които достигнаха до крайния извод, че у нас и

 "Исус Христос да дойде, ще му извадим компромат" . Нещата станаха драматични, след като един от кандидатите - Сотир Цацаров, мина през няколко телевизии, за да каже как е наклеветен от електронното издание "Биволъ", че бил получил апартамент от строителна фирма като дарение. Той показа документи, включително и нотариален акт, че придобиването на този имот е станало чрез покупко-продажба на пазарна цена. "В тази публикация има няколко верни неща и едно категорично невярно", заяви той Цацаров. По думите му е вярно, че има такава сделка, както и че тези са страните по нея. "Вярно е, че това е номерът на нотариалния акт, томът на нотариалния акт, датата, на която е сключена сделката, абсолютно вярно е описанието на имота - апартамент от 55 квадрата, или 55,2 - това няма никакво значение, в град Пловдив. Дотук всичко това е вярно. Това, което не е вярно, е, че сделката е дарение. Сделката е покупко-продажба на съвсем реална цена", заяви кандидатът за главен прокурор.

Той каза и че показва документите, защото "раздуването на балона до такава степен вече граничи с границите на клеветата". И че със сигурност ще се появяват нови подобни неща. Да, определено не може и не трябва покупко-продажба да бъде наречена дарение. В конкретното разследване се пуска обаче дори видеозапис, на който се вижда, че при проверка в партидата на Цацаров в Имотния регистър към Агенцията по вписванията при тази сделка е записано "дарение, с дарител, надарен" и т.н. Но в същата тази партида сега, седмица по-късно за същото прехвърляне е посочена "покупко-продажба".

Сега от Агенцията по вписвания твърдят, че грешката била при тях и че Цацаров дори изпратил през седмицата писмо с искане партидата да се оправи. И те поправили техническата грешка. Случай, който поставя куп въпроси за това кой, какво, как записва и поправя в регистрите. Но това е друга, следваща тема.

Иначе кандидатът за главен прокурор твърди, че се отнася положително към предложението за предварителна проверка на кандидатите още преди гласуването им. И имотните сделки няма как да не са част от тези проверки. И поне въпросителните около тях. Просто кандидатите не трябва да се сърдят, че медиите и обществото се ровят в тяхното имущество, в средствата и начините на придобиването му. Напротив - по-добре сега, отколкото когато стане късно и ще боли много повече.

А пък и тримата, както и техните половинки, определено са били доста активни в имотен смисъл през последните години. И това лесно може да бъде видяно в имуществените им декларации - от 2007 г. до 2012 г.

 

Все неща, писани и подписани от тях.Нека припомним накратко само някои от тях, както и част от въпросите, които възникват.

От декларациите става ясно, че през Сотир Стефанов Цацаров и неговото семейство са минали не малко пари и имоти. Според декларацията му от 2008 г. например през 2007 г. той и жена му са купили два апартамента, едно ателие и два малки парцела - всичко за малко над 120 000 лв. Купили са си тогава и 5 декара гора за 4000 лв. Като източник на доход за всички покупки са посочени заплатата на Цацаров и парите, които е получила съпругата му Меглена Илиева Ангелова-Цацарова като нотариус. Същата година те са си купили за 30 000 лв. и автомобил "Тойота". Жена му е посочила като банкови влогове в лева и евро за 400 000 лв. и в същото време и ипотечен заем за 332 000 лв.

През 2009 г. той декларира още няколко покупки - на апартамент, на дворно място, на право на строеж. Освен това е посочено, че като дарение жена му получава кафе-аперитив и склад за кафе. Определено тук ще има въпрос кой е направил дарението.

 

Двамата са купили и няколко декара овощна градина в село Костиево. През последните години като нотариус съпругата на Цацаров посочва като доходи над 250 000 лв., като за 2007 г. декларира над 400 000 лв. В декларацията си за 2011 г. той посочва, че е купил апартамент от 59 кв.м в София заедно с гаражна клетка - за 83 000 лв. В същото време продава апартамент от 84 кв.м за 84 101 лв. През тази година големият ипотечен заем на жена му вече е намален до 233 000 лв.

В последната декларация, подадена от Цацаров през същата година, покупка на имоти няма. Той има влогове в евро и левове за малко на 50 000 лв. - като източник посочва заплата и наеми. Жена му пък има над 200 000 влогове в левове и евро - като източник са посочени също наеми и възнагражденията, получавани като нотариус. Тя продължава да има като задължение кредит за 211 000 лв.

Една от сделките предизвика също въпроси. Веднага след тяхното задаване съдията обяви, че атаките срещу него и жена му го накарали да не се отказва от борбата за поста на главен прокурор. Той призна, че съпругата му Меглена наистина е участвала в симулативна сделка с имот - при която в нотариалния акт е била посочена многократно по-ниска от реалната цена. Тази информация бе изнесена по-рано от "Биволъ", който съобщи, че нотариус Меглена Цацарова и нейна колежка са купили през 2008 г. две овощни градини от по 2.9 дка край село Костиево, Пловдивско. По искане на продавачката обаче в нотариалния акт е била записана 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лв. вместо 119 151 лева. "Ако една от страните теоретично няма каквото и да е желание да бъде посочена действителната цена, то в нотариалните актове, с които съпругата ми и нейна колежка нотариус са придобили въпросните две овощни градини, фигурира действително цена от 1000 лева. Дотук това не е престъпление, дотук това не е нарушение. Покупката е осъществена със средства, които са напълно ясни, както от нейната данъчна декларация, така и напълно ясни от декларациите, които аз ежегодно подавам пред Сметната палата. В моята декларация не фигурира цена от 1000 лева, а точно толкова, колкото е, колкото са излезли от банковите сметки на моята съпруга и са отишли в банковите сметки на продавачите. Факт е, че бяхме жертва на една тотална измама", коментира Цацаров. Той твърди, че въпреки симулативно ниската цена, семейството му е платило всички реално дължими данъци и такси по сделката. Но въпросите продължават да стоят.

В декларациите си пред публичния регистър на Сметната палата, друг от кандидатите за главен прокурор - Борислав Сарафов пък посочва, че е придобил три апартамента в София чрез дарение - 46 кв.м, 65 кв.м и 81 кв.м. Това е станало през 2006 г. Това е посочено в неговата декларация, подадена през 2007 г., когато работи още само в окръжна прокуратура. В декларациите не е посочено от кого са направени даренията. И е редно да се обясни. И ако това са примерно родителите, както се предполага от Имотния регистър, просто да се дадат естествените обяснения - откъде, как, колко, какво. За да е всичко чисто и да няма скрито-покрито.

В следващата декларация Сарафов посочва две покупки от 2007 г. на два "Опел"-а от страна на жена му. Единият е за 4000 лв., а другият е за 2000 лв. Като източник на доходите за покупката са посочени заплатите на съпругата. През 2009 г. семейството купува апартамент от 42 кв.м в София за 25 000 лв. Като източник на доходите са посочени заплати. През 2010 г. те купуват и БМВ за 24 000 лв. Сарафов декларира и влог от 10 000 лв. и кредит от 10 000 евро. В декларация за 2012 г. той посочва влогове по 8000 лв. в евро и левове и влог на съпругата от 9000 евро.

Третият претендент - Галина Николаева Тонева-Дачева, пък декларира, че е придобила през 2008 г. апартамент от 110 кв.м в столичен квартал срещу 340 000 лв.

Като произход на средствата са посочени заеми и лични средства. В същото време продава апартамент от 85 кв.м в друг столичен квартал за 170 000 лв. Тя декларира и ипотечен кредит в банка за 70 000 евро. През 2010 г. тя посочва като налични 40 000 лв и 8000 долара и отделно като банкови влогове 10 000 евро и 3000 лв, както и остатък от банковия кредит. През 2010 г. семейството продава "Рено" и декларира 70 000 лв. налични пари извън банка. Пак е посочен ипотечният кредит, но вече и лизингов договор за автомобил за 33 000 лв. Същите задължения са декларирани и през последната година. В последната декларация е посочено и наследяване на къща с двор и автомобил в софийско село, както и 10 000 лв. Като налични отново са посочени 70 000 лв. Освен това има и три влога - един от 5000 евро, друг от 1100 евро и разплащателен от 4500 лева.

Както става видно, и тримата кандидати за главен прокурор определено показват добро имотно състояние за тукашните стандарти. Затова би било добре да минат и през една бърза проверка на НАП.

Освен това със сигурност ще е в полза и на тримата кандидати да свикат пресконференции и с имуществените си декларации да обяснят какво и с кого са купували, какво са продавали, кой ги е надарил, от кого са наследили и т.н.

За да могат после да обвиняват и арестуват с чиста съвест.