Проблемът с българските дипломи в Турция ще бъде решен

Политика

28-11-2012, 21:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът Росен Плевнелиев днес е поставил въпроса по време на проведените срещи

Проблемът с непризнаването на българските дипломи за висше образование в Турция в най-скоро време ще бъде решен. Това каза пред журналисти в Анкара министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

 

 Проблемът е технически и нито България, нито Турция имат полза от това, защото сме обречени да бъдем съседи и да живеем заедно, каза министърът.

 

Президентът Росен Плевнелиев днес е поставил въпроса с дипломите по време на проведените от него срещи. В много кратко време, проблемът ще бъде разрешен. В момента турската страна поставя като въпрос посредническите фирми, които болшинството са турски. Те не могат изцяло да бъдат регулирани. Има изготвен списък с тези фирми, той е подаден на службите, а някои от тях дори са дадени на прокуратурата, каза Игнатов. Фирмите са смесени с българско и турско участие.

 

В България са предприети редица мерки и от 1 януари всички дипломи трябва да бъдат в сайта на съответния университет. От септември има английски превод на всички дипломи. С писмо на министъра до всички ректори е наредено да се ограничат взаимодействията с фирмите и след като са набрали студенти те вече нямат ангажименти и взаимоотношения със студентите Въпросът с дипломите е бил поставен много сериозно на четири места днес. Министър-председателят на Турция Реджеп Ердоган е казал, че въпросът е технически и много бързо трябва да се реши. Президентът и вицепрезидентът на ЙОК (Съвет на висшето образование в Турция) очакват покана от министър Сергей Игнатов да посетят в България. Министърът каза, че в най-скоро време ще отправи поканата. Те искат да се уверят за мерките, които са предприети относно дипломите.


Относно изучаването на турски език в училищата, министърът каза, че въпросът е изяснен на срещите днес. Той заяви, че ще направи проверка дали някой не е решил да ограничи изучаването на майчиния език. Ако се събере група, винаги се изучава езикът, но се наблюдава тенденция масово да се избира западен език за изучаване.