В Русия нито право, нито сигурност, нито закони

Свят

28-11-2012, 18:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната е на дъното на класация на правовите държави

Русия се оказа в долната част на ежегодния рейтинг на страните, отговарящи в най-голяма степен на понятието "правова държава", публикуван днес от организацията World Justice Project.

Предмет на изследването са били 97 държави, всяка от която авторите на документа са оценявали по 8 основни критерии. Затова в публикуваната класация всяка от страните е представена в 8 колонки. По първия критерий - ефективност на законодателното ограничение на правомощията на правителството, Русия е на 92-о място. С едно място пред нея е Беларус, а след нея - Никарагуа.

По критерия ниво на корупцията Руската федерация е на 71-място, между Кот д`Ивоар и Мадагаскар, а по ниво на безопасност и ефективност на работата на правоохранителните органи РФ пада пак на 92-о място.

Като цяло на върха на класацията се нареждат скандинавските държави - Швеция я оглавява по 5 критерия, Дания - по 2 и Норвегия - по 1. Освен това почти във всички критерии сред лидерите фигурират Финландия, Холандия, Германия, Австрия, Нова Зеландия и Австралия.