Бъдете готови, времето се разваля

Региони

28-11-2012, 18:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обявяват жълт и червен код заради дъжд и вятър

Оранжев код е обявен за 29 ноември в 4 области на Южна България заради валежи от дъжд.

Оранжевият код е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали, като в последната обилният дъжд ще е придружен и от силен вятър.

Жълт код е обявен в 14 области на Централна и Източна България заради силен вятър. Кодът е в сила за областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград и Търговище. В останалата част от страната обявеният код е зелен.

Времето над страната ще бъде твърде динамично. Почти през целия ден в Централна и Източна България ще духа пулсиращ южен вятър, на моменти надминаващ 20 м/сек. В сутрешните часове температурите ще са от 1°-3° в северозападната част от страната и котловините до 12°-14° в Източна България. На места максималните температури ще достигнат 20°-22°. Валежи в централната част от страната се очакват след пладне, а в най-източните райони едва вечерта. По-значителни сумарни количества на валежа се очакват в планинската част на Южна България, където ще има и гръмотевици. В Западна България още преди пладне ще завали, след обяд вятърът ще стане от запад и с него за кратко ще проникне по-хладен въздух. Максималните температури за деня ще са едва 10°-14°.

Най-динамично ще бъде времето в планините. По високите им части ще духа бурен и ураганен южен вятър, на моменти надминаващ 35-40 м/сек. Ще има превалявания и гръмотевици. Валежите в Рило-родопската област ще са значителни, на места надхвърлящи 40-60 л/кв.м.

Ветровито ще бъде времето по Черноморието. Вятърът ще е южен, пулсиращ, на моменти над 20 м/сек. Облачността ще е променлива, ще се вплътни едва привечер, а през нощта ще завали.