Плевнелиев към Гюл: Ще ви помогнем за ЕС!

Политика

28-11-2012, 14:03

Снимка:

Президенство

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Турският президент пръв поздравил Плевнелиев, когато бил избран за държавен глава

България подкрепя Турция за европейска интеграция и ще сподели своя опит, обяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл.

По думите му двете страни ще работят за още по-голямо развитие на икономиките и в интерес на гражданите си.

"Искаме да запретнем ръкавите и да постигнем заедно повече, каза Плевнелиев. Когато Турция е №1 като туризъм за българските граждани, и №2 за експорт, когато, въпреки кризата, оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно", каза държавният ни глава.

"Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели", допълни Плевнелиев.

Накрая президентът обяви, че Гюл е бил първият президент, който му се е обадил, когато е спечелил изборите и това няма да го забрави.

На свой ред турският президент посочи, че отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а и като много по-напреднали.

Като пример за отличните ни отношения, Абдуллах Гюл посочи факта, че около 1 млн. български туристи посещават годишно Турция.

"Това говори за отличните отношения. Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, но целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика", съгласи се с Плевнелиев Гюл.