Курбан и торта за албанците за Деня на независимостта

Свят

28-11-2012, 09:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Албания е последната държава на Балканите, която се освобождава от османско иго

Албанците са решили да устроят истинско пиршество по повод Деня на независимостта, който отбелязват днес.

Малко необичайно за европейците една от най-младите държави не само на Балканите, но и на континента, която извоюва своята свобода по време на Първата Балканска война /1912-1913/, е решила да нагости обилно всички свои граждани и гости.

По нареждане на министър-председателя Сали Бериша в центъра на Тирана ще бъде приготвен голям курбан. За целта ще по стар балкански обичай ще бъдат принесени в жертва над 1000 агнета. Угощението ще се състои на площад "Италия", където ще бъдат опънати две софри, дълги 200 метра.

За 28 ноември ще се приготвят тонове месо, плодове и зеленчуци, които да бъдат доставени във всички краища на страната, а също така ще се лее ракия и бира, ще има сладки и торта с тегло четири тона, за да се почерпят всички гости, пише "Кориере дела Сера".

Албания е последната държава на Балканите, която се освобождава от османското иго. По време на Балканската война, през 1912 г., албанците обявяват своята независимост от Османската империя с декларацията от Вльора. След като страната извоюва своята политическа независимост, тя се превръща в конституционна монархия.

Краят на ХІХ и началото на ХХ век е известен като епоха на империализма, когато Великите европейски сили водят борба за световно господство, създават обширни колониални империи, извършват икономическа експанзия на Балканите.

Балканските страни, копирайки големите, също създават своите националистически програми. В тях, освен освобождаването на собствени територии, се претендира и за чужди. Така албанските земи се превръщат в апетитна хапка за сърби и гърци. В хода на Балканските войни сърбите успяват да завладеят Косово, което смятат за люлка на своята средновековна държава, но още в началото на ХХ век областта е населена предимно с албанци. Сръбските аспирации не спират до тук, Белград настоява и за излаз на Адриатическо море за сметка на чисто албански територии. Единствено благодарение на намесата на Великите сили, които очертават съвременните граници на Албания, е обуздан сръбския апетит за територии.

Така още със създаването си през 1912 младата албанска държава е силно орязана. Тя остава изолирана в периода между двете Световни войни /1918-1939/ като в края на този период става плячка на италианския фашизъм. След Втората световна война албанците изпадат в още по-сериозна изолация заради режима на Енвер Ходжа /1944-1985/. Страната е една от последните, в която пада комунистическия режим през 1991.

През 1992 година се провеждат първите демократични избори в Албания след Втората световна война. През 2009 тя стана член на НАТО и днес продължава своя път към евроинтеграция.