Бракът с чужденец - табу за българите

Животът

28-11-2012, 08:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Толерантни сме, но не по отношение на любовта

Обществото ни е много толерантно към различните култури, но когато се стигне до брак, българинът предпочита партньор от своята родина. Това заявява психологът в Института за изследването на населението и човека към БАН доцент Маргарита Бакрачева, цитирана от БТА.

По данни на Националния статистически институт България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа заедно с Румъния - около 1700 са нашенките, които сключват брак с чужденец на година. 600 пък са мъжете в България, които се женят за чужденки. В цяла Европа между 2008 и 2010 година средно един на всеки 12 сключени брака е смесен, отчита изследване на Евростат. Най-високи нива на сключени смесени бракове са регистрирани в Швейцария и Латвия - над 20 на сто, Люксембург - 18 на сто, Кипър, Франция и Германия - около 15 на сто.

Според Бакрачева не липсата на толерантност, а по-скоро потребността от запазване на нашата идентичност ни кара да избягваме чужденците в семейството. Често срещано е например, когато българи отидат да живеят в чужбина, да сключват брак помежду си, защото това им помага да се чувстват свързани с корените си и да имат своя общност. Експертката посочва като засилена тенденция за България стремежът към избягване на несигурността и неопределеността. Предпочитаме познатото, стабилността и сигурността.

Не е тайна, че в годините на преход много българи потърсиха изход чрез брак с партньор от добре уредена западноевропейска страна, но впоследствие повечето подобни съюзи се оказват проблематични. Доколко един брак по сметка може да продължи във времето, зависи от въпроса за емоционалната страна и доколко страните в него са реално удовлетворени и щастливи. Религиозните различия също играят важна роля, посочва Бакрачева, цитирана от бТВ.