Инокентий се точи за владика

Най-доброто от печата

28-11-2012, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избират нов патриарх на 24 февруари

Дядо Кирил пък трупа точки като помирител на църквата

Смъртта на патриарх Максим на пръв поглед възкреси амбициите на алтернативния синод. И след новината отчетата разколници подадоха молба за регистрация до съда. И после - изненада. Още неизсъхнало мастилото на призива на Светия синод за покаяние, и дядо Инокентий, лидерът на разколниците, обяви, че не само няма никакво намерение да регистрира паралелна православна църква, но и е готов да се върне в "правия път".
Резкият завой на "алтернативния" Инокентий говори едно - покаянието не идва свише, а е отдавна задействан план на разколниците. След като съдът в Страсбург отряза претенциите им на тема имоти, на всички стана ясно, че битката е била не за "чистотата на вярата", а за пари. И алтернативният синод започна на свой ред да се люспи. Или по-точно - да се разпада. Това започна в Банско през 2009 г., когато разколниците трябваше да изберат алтернативен Неврокопски митрополит. Кандидати бяха епископ Гервасий, епископ Кирил и епископ Йоан Богослов, бивш игумен на Роженския манастир, познат като брат Джон. Тогава делегатите обвиниха отец Камен Бараков, главен секретар на разколниците, че е манипулирал избора на Гервасий за митрополит. Реакцията на епископ Йоан бе еднозначна - покая се в писмо до Светия синод.

Запознати твърдят обаче, че и самият дядо Инокентий имал пръст в него, но не го подписал, защото искал първо да опипа почвата. Още тогава се чу, че писмото на епископ Йоан е съчинено под диктовката на митрополит Кирил.
Днес варненският владика е и.д. патриарх. А дядо Инокентий може да се окаже един от жокерите му. Всичко зависи от това ще сдържи ли публично обявеното обещание за покаяние. Инокентий вече няма какво да губи, защото отдавна е генерал без армия.

От алтернативия синод отпадна скандалният епископ Гервасий, който сам си даде титлата екзарх и сега е в южната ни съседка на издръжката на алтернативни като него гръцки духовници. Епископ Кирил пък забягна чак в САЩ, където служи в българска църква. И двамата са ръкоположени от Инокентий и сановете им не важат. Както и на алтернативния "Бургаско-Дебелтски митрополит" Висарион, който пък е ръкоположен от тях двамата. Докато за Инокентий е достатъчен един поклон и си остава Крупнишки епископ, с реалните шансове за добър пост. Например - да стане втори викарий на Софийска митрополия. А защо не и да оглави епархията, чийто владика ще стане следващият български патриарх.

Прецедент вече има - бившият разколнически епископ Амвросий днес е Доростолски митрополит. Големият печеливш от този развой на събитията, разбира се, е дядо Кирил. Защото ще получи сериозен аванс в битката за бялото було като човека, ликвидирал и последните остатъци от разкола.