Дело за прокурор заради САПАРД

Най-доброто от печата

28-11-2012, 05:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако прокуратурата реши да го обвини, трябва да поиска от Висшия съдебен съвет да го свали от поста

Софийската градска прокуратура е образувала дело срещу прокурора Стойчо Ненков, който оттегли протеста срещу оправдателните присъди по делото "САПАРД". Това съобщава за "Труд" градският прокурор на София Николай Кокинов.
Разследването е за "осуетяване на преследване с цел да се избави друг от наказание". Срещу Ненков няма повдигнато обвинение, тъй като той има имунитет като магистрат. Ако прокуратурата реши да го обвини, трябва да поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да го свали от поста.

Прокурорът Ненков се прочу скандално миналата седмица, когато стана ясно, че е оттеглил протеста на колежката си Магдалена Лазарова. Тя оспори произнесените от Софийския апелативен съд оправдателни присъди по делото за пране на 13 млн. лв., източени от САПАРД. И настоя шестимата подсъдими, сред които и бизнесменът Марио Николов, да бъдат осъдени.

Лазарова внесе протест и се оттегли, тъй като беше избрана за член на ВСС. Тогава делото пое Ненков. И почти веднага оттегли протеста, но само срещу Стойков и Николов.

Преди няколко дни изпълняващият функцията главен прокурор Бойко Найденов публично се възмути от поведението на подчинения си и допусна, че "външни фактори" са повлияли на убеждението му.

Найденов обяви и че Ненков е взел решението на своя глава, без да го обсъди с висшестоящи обвинители.

Според източници от разследването Ненков е споделил плановете си да оттегли протеста с началници в прокуратурата, сред които един от кандидатите за главен прокурор Галина Тонева. Това обаче било само проформа, защото станало 4 часа след като оттеглил протеста.