България на дъното в световната класацията по правосъдие

Животът

27-11-2012, 20:37

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Заемаме 81-во от общо 97 места, Кения и Камбоджа ни изпреварват

Страната ни е в дъното на глобалната класация по качество на наказателното правосъдие. България е на 81-во място от общо 97 държави. Това сочат данните от ежегодното изследване за върховенството на закона на "Световния проект за справедливост", предва БГНЕС.

Общата констатация е, че съдебната система у нас изостава в сравнение с ред други държави от Европа и Централна Азия. Пред нас са класирани държави като Пакистан, Кения, Камбоджа, Русия и Украйна. Страната ни е плътно следвана от Панама. По-зле от България се представят още Гватемала, Кот д`Ивоар, Сиера Леоне, Камерун. Последн в списъка е Венецуела.

На първо място по качество на наказателното правораздаване е Дания. Гърция е на 46-о място, а Македония - на 41-во, Албания е на 74-то място, Турция - на 71-во. Миналата година България пак беше в дъното на класацията, но тогава бяха изследвани едва 66 държави.

Страната ни се класира по-добре по показателя гражданско правораздаване - 40-о място. Позиция по-напред са Румъния, Сенегал и Малайзия. Гражданският процес у нас е с по-високо качество от този в Италия, Бразилия, Турция и Унгария. На първо място тук е Норвегия.

Проучването нарежда България 15 позиции по-назад по отношение спазването на законите - 55-о място. Не по-розова е картинката и по друг важен показател - за отсъствие на корупция. Тук страната ни е на 53-то място, пред нас са Иран, Аржентина, Босна и Херцеговина и Еквадор. Като най-корумпирана в света е посочена Камерун, а с най-ниско ниво на подкупност - Швеция. В сферата на опазването на фундаменталните човешки права - свобода на изразяване, вероизповеданията и събиранията, се класираме по-добре - на 34-то място.

Данните са базирани на интервюта, проведени с 97 000 души и 2500 експерти. В България анкетите са правени от "Алфа рисърч". Резултатите от това изследване се подкрепят от почти всички щатски неправителствени организации, работещи в сферата на правосъдието, както и от американски медии като "Икономист", "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост". Почетен съпредседател на организацията е президентът Петър Стоянов, който отхвърли миналата седмица предложението да бъде издигнат за конституционен съдия. Основен спонсор на ежегодното проучване е фондацията на Бил Гейтс.

България е изправена пред сериозни предизвикателства по отношение на корупцията и спазване на законодателството. Резултатите от криминалното правораздаване са слаби, а дискриминацията по отношение на малцинствата е сериозен проблем", се отбелязва в изследването, цитирано от вестник Сега.