Кредиторите се споразумяха за помощта за Гърция

Свят

27-11-2012, 17:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На три етапа Атина ще получи нови 43,7 милиарда евро

Министрите на финансите на страните от еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) успяха да преодолеят различията си за следващата фаза на гръцкото спасяване.

След 12 часа на преговори между министрите на финансите на страните от еврозоната и генералния директор на МВФ Кристин Лагард бе постигнат компромис.

Международните кредитори на Атина се споразумяха по пакет от мерки за намаляване на гръцкия дълг с 40 милиарда евро – до 124% от БВП до 2020 година.

Трябва да се отбележи поетото обещание от министрите за допълнителни мерки за намаляването на гръцкия дълг под 110% от БВП. Това е ясно признание, че след 2016 година ще трябва да се отпишат още от гръцките дългове, пише АФП.

Гърция ще получи 43,7 милиарда евро на три етапа, за да изпълни поставените й условия.

Траншът през декември ще бъде от 23,8 милиарда евро за гръцките банки и 10,6 милиарда евро за поддържане на бюджета.

Премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че е доволен от постигнатото през нощта споразумение за понижаване на гръцкия дълг и по-нататъшната външна финансова помощ за страната.

"Ако Гърция успее да изпълни всички условия, то ще бъдат обмислени нови мерки за намаляване на общия гръцки дълг", каза германският министър на финансите Волфганг Шойбле.