"Санди" е нанесъл на щата Ню Йорк щети за $42 млрд.

Ураганът опустоши източното крайбрежие на САЩ

Ураганът "Санди" е нанесъл на щата Ню Йорк щети за 42 милиарда  долара, което е повече от първоначалните оценки, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на изявление на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо.

В общата сума са включени 32 милиарда долара, необходими за ремонт и възстановяване, както и 9 милиарда долара за облекчаване на последствията от нанесените щети и за превантивни мерки за избягване на такива щети в бъдеще.

Куомо бе категоричен, че приходите на щата Ню Йорк от данъци не са достатъчни, за да покрият необходимите разходи за преодоляване на щетите от урагана.

Губернаторът на щата Ню Йорк, кметът Майкъл Блумбърг и делегация от представители на Конгреса на САЩ в момента подготвят молба за отпускане на федерална помощ при бедствие в размер на 5,4 милиарда долара плюс още 10 милиарда като компенсации за щетите,понесени от компании и държавни агенции.

На федерална помощ за справяне с последствията от бедствието се надяват и други щати по източното крайбрежие - Пенсилвания, Ню Хемпшър, Вирджиния, Мериленд и Северна Каролина.