Манастир пази тайната за златото на Иван Асен II

Най-доброто от печата

27-11-2012, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Майка Доротея е пазителка на красивия храм край Велико Търново

След смъртта на основателя през 1893 г. монасите напуснали манастира и той запустял. По-късно отново е възобновен, но вече като девически, какъвто е и днес. През времето на соца към манастира е построено и хотелско крило, в което да преспиват идващите богомолци. След падането на социализма обаче идеята е изоставена като безперспективна.
Затрупали пътя за прохода до съкровището. С основаването на новия манастир легендите за несметните царски съкровища отново избуяват с пълни сили. Според слуховете между новия и стария подземен манастир имало таен проход, който знаели само игуменките. Всяка от тях преди смъртта си поверявала тайната на своята наследница.
В подкрепа на този слух е и фактът, че една от предишните игуменки на манастира подарява на търновския музей предмети от средновековието, за които твърди, че са от Асеневия манастир. Легендите не дават покой на иманяри от цялата страна.
В първите години на демокрацията късно вечер край селото спират лъскави коли и джипове, а едри момчета с металотърсачи трескаво обикалят околните баири. Някои дори предлагат на тогавашното ръководство на общината в Лясковец да им даде разрешение да взривят подземния манастир и тогава “съкровищата сами щели да потекат навън”, а те щели да си ги разделят.
За щастие благоразумието у управляващите надделява пред алчността и те отказват примамливото предложение. В района около подземния манастир обаче още има следи от иманярските кирки и лопати. Една от дупките е дълбока повече от 3 метра и в нея ясно се виждат очертанията на грубо зидана каменна стена. Никой от златотърсачите обаче така и не успява да достигне до затрупания от повече 7 столетия Божи храм.
Игуменката носи хляб с ръчна количка.
В наши дни повече от 10 години монахиня върти един от най-големите и добре уредени манастири в областта. Майка Доротея постъпва в божия храм като млада монахиня. След смъртта на предшественичката си тя е избрана да ръководи манастира. Божията обител по онова време е богата, има свои земи, на които се отглежда зърно, стадо крави и телета.
Постепенно обаче старите калугерки си отиват от тоя свят, а нови не идват. Така от няколко години цялата грижа по поддръжката на манастира падат върху плещите на игуменката. Постепенно тя е принудена да се откаже от животните и от нивите. Днес, в годините на криза и недоимък, всичките разходи на майка Доротея са се ограничили до хляба насъщен, който тя всеки ден купува и кара от центъра на селото с една разкривена ръчна количка.
Въпреки това обаче жената, обрекла своя живот в служба на Бога, не се оплаква и продължава да носи търпеливо своя кръст. Манастирът се оживява единствено на 9 март, деня на светите 40 мъченици, когато от цялата страна тук се стичат стотици миряни да почетат храмовия празник.