Не изключвам да се върна в Кремъл, рече Медведев

Свят

26-11-2012, 09:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Никога не казвам никога, особено след като вече преплувах тази река"

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че не изключва да се завърне в Кремъл, след като изпълни един президентски мандат от 2008 до 2012 г., но допълни, че е щастлив да работи като премиер на своя ментор Владимир Путин.

"Ако съм достатъчно силен и здрав, ако нашият народ ми гласува доверие в бъдеще на подобен пост, разбира се, не изключвам подобно развитие на събитията", заяви Медведев в интервю за  Франс прес и вестник "Фигаро" в отговор на въпрос дали има амбиция за нов мандат в Кремъл.

Медведев, който днес пристига на двудневно работно посещение във Франция, стана президент, след като Путин се оттегли от поста в края на втория си пореден мандат, максималния разрешен от Конституцията.

Но Путин остана влиятелен премиер, а Медведев така и не успя да излезе от сянката му, впечатление, което се засили със завръщането на Путин в Кремъл през май 2012 г.

Медведев, който през май беше назначен за премиер, не успя да осъществи трайна промяна в президентския си мандат чрез широко рекламираната си програма за модернизация, отбелязва Франс прес.

Той обаче разкри в интервюто си пред френските медии, че не е изгубил политическите си амбиции.

"Завръщането на президентския пост зависи от много фактори. Никога не казвам никога, особено след като вече преплувах тази река, а това е река, която можеш да преплуваш два пъти", заяви руският премиер.

Медведев опроверга слуховете за обтегнати отношения с Путин, отбелязвайки, че би му било невъзможно да работи с друг президент.

 "Едва ли бих станал премиер при друг президент, изобщо не мога да си представя това. Ако има човек, с когото мога да работя удобно като премиер, след като съм бил президент, това е само един човек, Владимир Путин", заяви Медведев.

Той обаче се разграничи от Путин по някои въпроси, най-вече по случая с феминистката пънк група Пуси Райът.

Две членки на групата бяха изпратени в затворнически лагери заради песен срещу силния човек в Русия, изпълнена в катедралата "Христос Спасител" в Москва. Потвърждавайки мнението си, че те трябва да бъдат освободени, Медведев допълни: "Смятам, че те вече усетиха какво е да си в затвора... Така че допълнително наказание във формата на затвор не е необходимо. Това е личната ми позиция".