Кърваво писмо вбеси дядо Кирил

Най-доброто от печата

26-11-2012, 05:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Йосиф мина в отбора на Гавриил, Игнатий спира с бойкота

"Кърваво писмо" на 225 духовници от Пловдив вбеси и.д. патриарх митрополит Кирил. От епархията на дядо Николай защитиха владиката си с изявление до Светия синод и медиите. И бяха категорични, че писмото е тяхна инициатива - и не са подучвани от Пловдивския митрополит, каквито коментари се чуха сред духовниците. В декларацията свещеници и монаси изразяват радостта си, че Бог не е допуснал архиереят им да поеме Софийска епархия и го е запазил за тях. Същевременно изказват огорчение от продължаващите необосновани нападки и натиск върху Николай. И осъждат намеците, че несъгласните с избора на дядо Кирил за наместник-председател може да бъдат подложени на църковни наказания като опит за "диктат на ДС" в делата на БПЦ.

"Какви са тези глупости, какви са тези спекулации! Този човек вече злоупотребява с търпението ни. Не знам как ще се спогодим с него. А най-лошото е, че подвежда и широк кръг от влиятелни хора! Той размахва плашилото на Държавна сигурност, защото няма никакви други доводи. Добре де, я да видим пък досието на баща му и на майка му, да видим той от какво семейство е!", избухна вчера пред "Стандарт" и.д. патриарх. "Ще отговоря на всички въпроси и обвинения, щом мине 40-дневният траур", лаконичен бе пред "Стандарт" дядо Николай. 
Докато Николай и Кирил кръстосват шпаги обаче, лобитата в синода се прегрупират.
А "отборът" на Ловчанския митрополит Гавриил се умножава. Американският митрополит Йосиф обяви в събота, че няма моралното право да кандидатства за бялото було като бивш агент на ДС. И по този начин косвено даде рамо на Ловчанския Гавриил, който е единственият избираем митрополит без агентурно минало. Плевенският Игнатий пък, който първоначално бойкотираше избора на дядо Кирил, както и заседанията на синода, де факто е признал Варненския митрополит за и.д. патриарх на литургията за празника Въведение Богородично. Владиката заяви, макар и с уговорки от здравословен характер, че ще се включи в сесията на синода, която започва днес. На нея владиците ще продължат да обсъждат организацията за провеждането на избирателния патриаршески събор. 
На дневен ред сега е определяне на дата за провеждане на изборите за епархийски настоятели, които от своя страна гласуват делегатите от епархиите - по 3 свещеници и двама миряни, като на Софийската епархия квотата е двойна. Запознати очакват самият събор да се проведе
в последната неделя на февруари 
2013 г.
На заседанията няма да присъства със сигурност Европейският митрополит Симеон, който е прикован на инвалидна количка. Под въпрос е и участието на Врачанския Калиник, който пък има сърдечни проблеми и периодично влиза в болница. Влошава се и здравословното състояние на Неврокопския владика Натанаил, научи "Стандарт".