В Казанлък продават уникална бутилка вино

Региони

25-11-2012, 16:59

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изключително рядко срещано вино се продава в казанлъшки аукцион

Най-вероятно последната бутилка в света червено вино "Дуро Месса Фрио" отпреди 65 години, преплита интересна история, чиято развръзка е тъкмо в Казанлък.

Тя е притежание на възрастен мъж, който пожела анонимност и който има също необичайната професия за региона - моряк. Самата история разказва Анна Дундакова, която е включила ценната бутилка във винен аукцион.

Бутилката е изключително ценна за нейния притежател, но все по-голям е интересът към португалското вино. Португалските вина са считани за едни от най-добрите и заради уникалните почви, определяни като трезор и генен резервоар за местни сортове изцяло загубени в други страни. Винопроизводството там има своята интересна история.

Самите португалски червени вина са тежки и имат почти легендарен потенциал за отлежаване. Казанлъшката бутилка е част от исторически за сертифициране региони.

Бутилката червено вино е преживяла тоталитарния режим на Антонио Саласар, годините на реколтата и бутилирането също са знакови.

Макар и трудно старият казанлъшки моряк, който нека наречем бай Стефан, ще се раздели с изключително ценната бутилка, тя определено ще продължи своето околосветско пътешествие, преплитайки събития и години, както и човешки истории.