Предлагат Исландия да се нарече Македония

Животът

24-11-2012, 16:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Северната страна търси ново име, за да подобри имиджа си

Исландия получава хиляди предложения за промяна на името си. Това е част от кампания на Агенцията по туризъм в Рейкявик с цел възстановяване на имиджа на северната страна, които през 2008 г. сериозно пострада от колапса на местните банки и финансовата криза. Това пише италианският вестник Кориере дела сера, цитиран от македонската телевизия Алфа.

Победителят в конкурса ще получи почетна исландска титла и парченце земя в страната. Затова и не липсват участници. Сред предложенията за ново име са: Найсландия (в превод Хубавата страна), Вулкания, Въстанландия (заради бунтовете в страната при финансовия колапс) или Ейяфятлайокутландия по името на вулкана, който изригна през пролетта на 2010 г. и предизвика истински хаос в европейското въздушно пространство.

Не липсват и по-поетични предложения като Земя на птиците или Земя, пленяваща облаците. Привържениците на скандинавската митология пък се придържат към името Валхалландия от Валхала, което в скандинавската митология е Царството на убитите и дом на скандинавските богове. Един ентусиаст дори предлага Исландия да бъде прекръстена на Македония, само за да бъдат ядосани гърците, които водят спорят със Скопие за името на тяхната страна, предава КРОСС.