Ицко Финци равнис по Швейк

Най-доброто от печата

24-11-2012, 08:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Събира почитателите на Ярослав Хашек на вечерна проверка в Чешкия център

Актьорът-легенда Ицко Финци на вечерна проверка с добрия войник Швейк –подобна ситуация е интелектуално приключение. Който иска да го преживее, да се яви след три дни в Чешкия център в София. На 27 ноември в лилавия салон на ул. „Раковски” 100 колосът Финци ще чете избрани откъси от култовия роман на Ярослав Хашек „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война”. Равнисът по сатиричния герой идва „по команда” на режисьорката Лиза Боева. Тя ще говори за книгата на Хашек, а Финци ще подплатява лекцията й с примери.
„Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт”, „Скромността украсява мъжа, но истинският мъж не носи украшения” - дали тези прочути реплики на Ярослав Хашек ще прозвучат с гласа на Ицко Финци, не се наемаме да гадаем. Сигурно е обаче, че с тази лекция авторите провокират не само публиката, но и себе си.
Актьорът от край време е пословичен с желанието си да е интересен най-вече сам на себе си. Получи ли му се, значи ще е интригуващ и за зрителите. В театъра е минал през всякакви метаморфози и драматурзи. Способен е да превърне в сцена дори и тротоара пред входа си. Виждали сме го да прави фокуси пред деца, да свири джаз с цигулката си, да пее...
От месец в Чешкия клуб заедно с артистичната си половинка Лиза той върви по следите на големите имена в литературата. „Досега направихме две представяния – на Марина Цветаева и на Франц Кафка. На Кафка
две жени се разплакаха и се почувствахме странно.
Затова решихме този път да е весело с Швейк”, разказа Лиза в аванс за „Монитор”.
Освен да разширяват кръгозора на публиката, в момента Боева и Финци са заети и с проект за документално-игрален филм. Темата е „Битници и хипита. Америка 1947-1972”, по която режисьорката защити докторат и направи културологично изследване.
„С Ицко предприехме пътуване първо по Източния бряг, после по Западния. Правихме интервюта с живите от битническото поколение, бяхме на откриването на единствения в света битнически музей. Запознахме се с някои от останалите живи герои на Керуак от „По пътя”. Натрупали сме доста материали, имаме и филмов, който искаме да доосмислим. Може би ще се случи”, разказа преди време Елизавета Боева.
Вече е факт първият филм на тандема. Късометражната лента „Вера” им донесе преди няколко месеца наградата „Златен витяз” от кинофестивал в руския град Омск. Игралната новела преодоля конкуренцията в раздела „Студентски и дебютни филми” и спечели сърцата.
„Изобщо не очаквахме подобен успех. Дори билетът за обратния ни полет беше насрочен по-рано от закриването на фестивала. Когато стана ясно, че имаме награда и че е първа, организаторите направиха така, че останахме”, разказват двамата, допълвайки се постоянно един друг.
Елизавета Боева, която всички приятели наричат Лиза, е режисьор, оператор и сценарист на „Вера”. Финци пък
изиграва всички състояния
заложени от авторката.
„Целият сюжет на филма върви в един ден, в който героят получава писмо от Вера, че тя ще пристигне. Подходът е малко детективски – не става ясно ще пристигне ли или не, коя е тя, съществува ли изобщо, случила ли се е тяхната история. Чакаме Вера да се появи”, обяснява идеята си Лиза.
Освен персонажа на Ицко главен герой в лентата са и места, нарочени за люлка на световната култура като Париж и Флоренция.
„За нас “Вера” беше експеримент. Той е нетрадиционен като разказ и картина, знаехме какво трябва да бъде, но не знаехме какво ще се получи и как ще го приеме публиката”, подема Боева. А Финци тутакси добавя - „Изглежда е станало добре. На руска територия и на руски език този филм доби друг смисъл. Като че ли съответстваше на тази категория публика – знаете понятието „руска интелигенция”. Може би тук също ще има публика на това ниво, но не и с този размер и с тези традиции”.