Йосиф: Искате ли агент на ДС за патриарх?

Най-доброто от печата

24-11-2012, 07:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Засега от четиримата бойкотиращи заседанията единствен дядо Николай не признава избора на митрополит Кирил за наместник

Завърналият се от Америка митрополит Йосиф обяви вчера, че не би приел отговорността да бъде патриарх. "И ще ви кажа защо. Вие искате ли агент "Николов" и агент "Зографов" да е патриарх?", запита той, като назова псевдонимите, под които е бил вербуван от Държавна сигурност (ДС). Йосиф е сред малкото епископи, избран въпреки несъгласието на ДС.

Вчера той участва в службата на храмовия празник на "Св. Александър Невски". Владиката все пак допълни, че ще си каже думата още веднъж, като му дойде времето. Но коментира, че "никой не е достоен" да оглави Българската православна църква, тъй като "тя е на Господа".

"Новият патриарх трябва да е анализатор", смята Йосиф и допълни, че той трябва да е единствен говорител на синода. Според него следващият патриарх трябва да заслужи отношението, което всички са имали към покойния дядо Максим. Йосиф обясни, че не е дошъл на погребението на патриарха, тъй като не искал да види дядо Максим в ковчег. "И се радвам, че е погребан в Троян - само на 10 метра от моето място, където аз ще бъда. И ще сме във вечността заедно", каза митрополитът.

"Светият синод е в състояние и да издигне патриарха, и да го събори, и да го омаловажи", каза Йосиф. Той призова за единство в синода - да няма два лагера.
Засега от четиримата бойкотиращи заседанията единствен дядо Николай не признава избора на митрополит Кирил за наместник и дори впрегна свещениците да пишат писмо до синода, за да не бъде наказан за отсъствията си.