Депутати от СДС бойкотират Стоянов!

Не искат да внасят кандидатурата му за КС в Народното събрание

Депутати от СДС в "Синята коалиция" са решили да не внасят каквато и да е кандидатура за конституционен съдия, обяви в парламента синият депутат Ваньо Шарков.

"Тук не говорим за имена. За нас този срам е на ГЕРБ, те направиха сглобката с другите партии, и сега искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии", подчерта той.

"В понеделник ще има извънредно заседание на НС на СДС. Не сме известени за това какъв е дневният ред. В парламентарната група има двама членове на НИС, които вчера не са били на заседанието, което е взело решение за свикването на съвета. Носят се слухове, че някои ще бъдат изключвани от СДС, всички или части от парламентарната група. В това ръководство на СДС, за мое съжаление, има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората. Заради трохи от трапезата на ГЕРБ, в момента са си заврели главите под масата", допълни той.

Шарков е поредният депутат от СДС, който скочи срещу решението - партията да номинира Петър Стоянов за КС без дебати и без диалог със сините депутати. Преди него това сториха Мартин Димитров, Димо Гяуров, Йордан Бакалов. По темата обаче още не са говорили Лъчезар Тошев, Кирчо Димитров, Любомир Иванов, Михаил Михайлов и Цветан Костов, които също са депутати от СДС.

Само преди два дни лидерът на партията Емил Кабаиванов обяви пред Bulgariautre.bg, че ще се намери депутат от СДС, който да внесе кандидатурата на Петър Стоянов за КС.

"Парламентарната група на всяка партия не е втори център в партията, тя изпълнява решенията на партийните органи, каквито са решенията на Националния изпълнителен съвет (НИС) и Националния съвет (НС). Разбира се, че кандидатурата ще бъде внесена, след като имаме решение на НИС на СДС в две точки – първата е да се номинира г-н Петър Стоянов за член на КС и втората – да възложим на народните представители от СДС да я внесат. Ние не разчитаме на други да ни внесат кандидатурата и бъдете сигурни, че след като г-н Стоянов даде своето окончателно съгласие, тази кандидатура ще бъде внесена", категоричен бе той.

Кабаиванов сподели още, че СДС няма резервен План "Б", ако номинираният от тях за конституционен съдия бивш президент Петър Стоянов откаже и предпочете международните си дела пред това да стане конституционен съдия.

 

Самият президент (1997 - 2002 г.) още не е обявил решението си - дали ще приеме номинацията на СДС за КС.