Бунтът на жените в Арабския свят

Свят

22-11-2012, 19:30

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Снимка на момиче без забрадка доведе до смъртната й заплаха

Една скандална снимка във Facebook блесна на фона на десетките други, свързани с бунтовете в Сирия. Скандална, защото на нея девойка се е снимала без задължителната за жените в арабския свят забрадка, пише в свой материал Би Би Си.

Гледайки право в обектива, показвайки късо подстриганата си коса, 21-годишната Дана Бакдунис държи документ за самоличност със снимка, заедно с надпис: "Аз подкрепям "Бунтът на жените в Арабския свят", защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си".

"Забрадката не ми отива, но бях принудена да я нося заради семейството ми и заради обществото". споделя тя.

"Не разбирах защо косата ми трябва да е скрита. Аз исках да усетя красотата на света, да почувствам слънцето и вятъра", допълва Дана.

Снимката й успява да привлече голямо внимание, не само в страната й, но и по света. 

През 2011 година, Дана за пръв път маха забрадката от главата си. На 21 октомври тази година обаче решава да направи нещо повече за всички потиснати жени в Арабския свят, като качва своя снимка без бурка. Много други я последват. В Twitter е създаден хаштаг #WindtoDana (#ВятързаДана) като канал, чрез който хората да изразяват солидарността си.

Но реакциите към протестният й акт не са само добри. Някои от приятелите на Дана я премахват от приятелите си във Facebook, други пък й търсят приятелство. Често пъти е заплашвана, дори майката на Дана получава смъртна заплаха, отправена към дъщеря й.

"Всичко за мен се промени, след като махнах забрадката. Бях изключително щастлива, когато получих много съобщения от момичета, носещи забрадка. Те изразяваха подкрепата си към мен, казваха, че уважават това, което съм сторила, че съм смело момиче. Те биха искали да направят същото, но не смеели", каза с днешна дата Дана.

Четири дни след публикуването на снимката, от Facebook решават да я изтрият, профилът на Дана и администраторите на "Бунтът на жените в Арабския свят" са блокирани, а разпространените снимки в социалната мрежа - премахнати.

Но без значение дали някои смятат махането на забрадките за грешно, поставените бариери и отправени заплахи няма да спрат Дана. Тя е настроена да вдъхне оптимизъм на много несправедливо ограничени момичета в арабския свят.

Младата жена и последователките й искат да видят една нова Сирия "с права, с равенство между мъже и жени. Искам справедливост, защото аз вече имам своята свобода и не се страхувам от нищо, сега мога да правя това, което вярвам, че е правилно", допълва Дана.