Костов към Петър Стоянов: Петьо, не се хващай!

ГЕРБ излизат от казуса "Марковска" като хвърлят всичко в двора на сините, смята Костов

Казусът "Венета Марковска" и последвалата номинация на Петър Стоянов е опит да бъде разрешен много тежък проблем на ГЕРБ с помощта на СДС. Аз се надявам, че Петър Стоянов няма да се хване в този капан, обяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред bTV.

Според него казусът е вкарал управляващите в една крайно неприятна ситуация, която е предизвикала остри атаки от ЕС и те са свързани с това, че България се държи като страна, която не спазва европринципи.

"Лошото е, че Бойко Борисов излиза от тази ситуация, като прехвърли всичко това в двора на сините", изказа мнение Костов.

По думите му по начина, по който управляващите искат да замажат гафа, не може да се разреши проблемът.

Костов бе категоричен, че позицията на ДСБ е, че трябва да бъде отменено решението за избора на Венета Марковска като конституционен съдия и тогава да бъде открита процедура за избор на нов такъв.

"Така би било безопасно за самия Конституционен съд, защото Конституционният съд в момента е парализиран", допълни бившият премиер.

Той коментира и единствената засега кандидатура за постта на главен прокурор.

"Борисов направи грешка като започна да рекламира кандидатурата на Сотир Цацаров. Това не трябва да се прави, защото по този начин излиза, че главният прокурор се назначава от изпълнителната власт", предупреди Костов.