Доматената мода се пренесе и пред ВСС

Мъж протестира и настоява за прозрачен избор на главен прокурор

Ще бъде ли избран главен прокурор без граждански съвет към ВСС? С този надпис и с домат в едната си ръка гражданинът Стефан Стойков застана пред ВСС преди днешното заседание на кадровиците.

Своеобразният си граждански протест той обясни с това, че не иска да има договорки в съдебната система, а да има състезание и конкурс. Доматът в едната си ръка пък обясни като символ.

"Този домат ми е, защото се оказа, че в България както във всяка държава това е един символ или на унижение, или на дадено отношение. В Близкия изток това е обувката, явно в България се наложи доматът. Така че всяка държава трябва да има някакъв символ на показано отношение, културно, разбира се, към тези, които не разбират от дума", сподели той.

Стойков увери, че няма да го хвърля по Висшия съдебен съвет.

Днес във Висшия съдебен съвет трябва да бъдат внесени предложенията за кандидатури за главен прокурор на България.

На 8 ноември седем членове (Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова) на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор. За мястото се спряга и заместник главния прокурор Галина Тонева.

Новият обвинител номер едно ще бъде избран най-рано в средата на декември.

В момента функциите на главен прокурор ги изпълнява директорът на НСлС Бойко Найденов, тъй като предишният Обвинител №1 Борис Велчев подаде оставка 3 месеца преди изтичането на мандата му и вече е конституционен съдия.