Народът си иска цигарата

Общество

22-11-2012, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В големите български градове протестират срещу забраната за тютюнопушене

Национален протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения, ще се проведе днес, 22 ноември 2012 г., съобщиха организаторите.

В София протестът ще се състои на площад "Народно събрание" между 15.30 и 18 ч. Под мотото "Бунтът на масите" собственици и клиенти на заведения ще изразят несъгласието си с въведената от 1 юни т.г. забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места. Протести на 22 ноември 2012 г. ще има и в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Протестът ще се проведе под мотото "Бунтът на масите", - празни маси, самотно стоящи на площада, ще символизират ситуацията в ресторантьорския сектор, който е в колапс след въведената забрана. Срив в оборотите беше отчетен още в летния сезон, а с настъпването на есенно-зимното застудяване приходите на някои места спаднаха с 90%. На карта е поставено съществуването на хиляди заведения – особено на по-малките, а хиляди хора ежедневно губят работните си места.

Протестиращите припомнят, че собствениците на заведения монтираха скъпоструващи съвременни вентилационни системи и въздухонепроницаеми преградни стени (средно по 30 000 лв. на заведение), които направиха напълно безопасна средата както за клиентите, така и за работещите в заведенията по данни от фирмите за оценка на риска на работното място. Инвестицията е в размер на над 50 млн. лв за целия бранш. Това са преки загуби. В опита да се задържат клиентите в заведенията, след налагането на забрана, се налага да се правят нови инвестиции в ограждения, преструктуриране на площите, закупуване на външни отоплителни уреди, заплащане на тротоарно право и други разходи, които са непосилни в този момент за болшинството от заведенията в България.

В условие на задълбочаваща се икономическа криза, стагнация, намаляване на доходите на населението, висока безработица, повишаване на цената на електроенергията с 20%, непрестанен ръст на цената на хранителните продукти, повишаване на минималната работна заплата, на осигурителните прагове, въвеждане на все повече нови изисквания за осигуряване на безопасност на храните и екологията, цената на нашия продукт се покачва непрестанно, а пазарът не е в състояние да приеме тази цена. От 4 години браншът работи на ръба на финансовото оцеляване, алармират протестиращите.

По експертни разчети, икономическият ефект от забраната ще се изрази в над 228 млн. лв. по-малко приходи за държавния бюджет годишно, в т.ч.: над 12 млн.лв. по-малко приходи от осигуровки; над 60 млн.лв. по-малко приходи за бюджета от ДДС; над 144 млн. лв. по-малко приходи от данък "печалба". Към преките отрицателни ефекти за бюджета трябва да се добавят разходите за социални помощи и обезщетения при безработица, както и увеличените разходи за контрол.