България - държава на кривите огледала

Най-доброто от печата

22-11-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всичко, което виждаш, е ясно, релефно, адекватно и... невярно

За родените след залеза на панаирджийските забавления пояснявам, че криви се наричат онези огледала, които отразяват невярно оглеждащите се в тях реалности.
Големия правят малък, слабия - дебел, красивия - грозен, сериозния - смешен, и т.н. Импровизираните зали с криви огледала по панаирите предлагаха срещу заплащане откъсване от действителността и разтуха в света на фалшивите отражения.

Цените на билетите бяха незначителни, но времето за пребиваване в чудния свят на огледалата - винаги ограничено, за да се удовлетвори търсенето.
Точно обратното предлага действителността ни. България - ако се съди по случващото се днес, е превърната в изолационна камера с криви огледала, в която влизаш без
входна такса, но не можеш да излезеш, освен през границата.

При това за постоянно. Всичко, което виждаш, е ясно, релефно, адекватно и... невярно. Виждаш суверенен парламент, а той, по думите на председателката му Цецка Цачева, “изпълнява заръката на премиера”. Виждаш правителство на малцинството, а се поддържа от парламентарно мнозинство. Виждаш опозиция, а гласува с управляващите за поставяне на съдебната власт под контрол.

Виждаш парламентарна процедура за прозрачност за избора на конституционен съдия, а прозирката зазидана. Виждаш независим Висш съдебен съвет, който чака указания за правилна позиция и бяга от гражданството като гарант на независимостта му. Виждаш главен прокурор, който всъщност е главен следовател. Виждаш благоденствие, а се умножават само чакащите на опашка пред магазините за дрехи втора употреба. Виждаш съд, който е виновен за състоянието на държавата и организираната престъпност, защото е осъдил “само 98% от предадените на съд лица”, и МВР, което е разкрило 40% от всички престъпления, но на което съдът пречи да се справи с организираната и неорганизираната престъпност. Виждаш...

В обитавания от нас свят на отраженията няма реалност. В него за реалност се представя изкривеният образ в огледалото. Той е в ролята на подставено лице - всички го виждат и разпознават, но кривото отражение няма свободна воля. Друг мисли и действа чрез него. Процесът на разпространение на подставените лица е засегнал всички сфери на обществен живот и е достигнал размери, довели до преминаване в ново състояние - на подставените институции. Народното събрание не е трибуна на представителите на гражданите и не изразява народоволието.

Изборът на членове на Конституционния съд показа, че то изпълнява нечия скрита от очите повеля, обединяваща разноцветни депутати и управляващи и опозиция. Висшият съдебен съвет гласува правила за избор на главен прокурор, фаворизиращи един от бъдещите кандидати и очевидно изпълняващи чужд сценарий.
Дори институциите на четвъртата власт - представителите на свободните медии, спято “поддакват”, с редки изключения, на лицата и институциите, инструмент за обществен контрол, които би следвало да са.

Каква е причината за състоянието? Защо? Отговорът - няма кой да попречи на кукловода (едноличен или колективен). Партиите са покварени, гражданите - уплашени, залисани във всекидневната битка за насъщния, загубили охота и стръв за съпротива. Съдиите от независимата съдебна власт, служеща по определение да възпира другите власти от злоупотреба с власт, са смачкани и обезсърчени от грубата преса на изпълнителната власт върху съда и прокуратурата.

Изходът? Не през границата. На натиска на подставените лица и институции може да бъде противопоставена силата на гражданската активност - организирана и неорганизирана, силата на гражданските структури, изразители и защитници на политическите, икономическите и социалните права на гражданите и на тези на икономическите субекти. Гражданите на Република България, третирани понастоящем като поданици, се нуждаят от радикално разширяване на гражданското участие при приемането на политическите и управленските решения на всички управленски и политически нива.

Ние, гражданите, имаме право на налагане на конкретни стандарти за такова участие и на механизми за периодичното наблюдение и контрол върху спазването на тези стандарти от публичните власти. Ние имаме право на достъп до всичката информация, която пряко засяга съдбата на всеки един от нас. Включително за кукловода.
Време е да излезем от камерата с кривите огледала.

Крайно време!