Прокуратурата няма да протестира присъдите по "САПАРД"

Крими

21-11-2012, 14:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Марио Николов и Людмил Стойков бяха оправдяни по делото

Прокуратурата няма да протестира оправдателните присъди по делото "САПАРД" на бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.

На брифинг в Съдебната палата Бойко Найденов, временно изпълняващ длъжността главен прокурор, заяви, че са изпратени материали за Стойчо Ненков, прокурор по делото „САПАРД”, заради оттеглянето на протеста по две от присъдите по делото.

Материалите са за започване на дисциплинарно производство.

Бойко Найденов обясни, че след като на първа инстанция присъдата е била оправдателна, прокурорът по делото – Магдалена Лазарова е внесла протест срещу тази присъда.

„Всички живеехме в очакването да се насрочи делото във Върховния касационен съд, тъй като само Върховният съд е този, който може да каже виновни ли са или не”, обясни Найденов.

След като прокурор Лазарова стана член на ВСС, делото е било поето от прокурора Стойчо Ненков, и това се е случило на 4 октомври 2012 година. На 10 октомври Ненков е внесъл допълнение към протеста на Лазарова, с което резервира първоинстанционната присъда и твърденията на Лазарова, че са налице доказателства за осъдителна присъда.

Прокурор Ненков оттегля протеста на Лазарова срещу двама от обвиняемите по делото – Марио Николов и Людмил Стойков.

„Делото е в Апелативния съд, прокуратурата изтегля протеста и подготвя иск за възстановяване на досъдебното производство”, каза още Бойко Найденов.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов по процеса срещу тях за изпирането на 7,5 млн. евро по програма САПАРД.

По делото бяха подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Те също бяха оправдани.