СДС - патерица на ГЕРБ, твърди Мартин Димитров

Борисов майсторски изигра ролята си в цялата каша около Марковска

СДС вече изглежда като патерица на ГЕРБ, заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров по повод казуса с избор на конституционен съдия.

Димитров смята, че преди издигане на кандидат от името на СДС е трябвало да има дебат в самата партия, да има няколко кандидатури, които да бъдат обсъдени, и чак след решение за кандидатурата, да се търси външна подкрепа.
"Когато първо идва външният сигнал и контрол и след това се появява кандидатурата, това показва, че решенията не се взимат вътре в СДС. Така една партия престава да бъде партия, тя е изпълнител на желания", заяви Димитров.
"Когато някой отвън казва какво да правиш, изглежда много несериозно, а когато касае изключително авторитетен президент, е още по-неприятно. Когато по подобен начин се постъпва, изглежда, че изпълняваш заповеди на външни хора, което никога не се е случвало в историята на СДС и е недопустимо. Аз не мога да участвам в такава ситуация. Затова си и подадох оставката като председател на СДС. Не ми харесва подобен подход и той е недостоен", заяви Мартин Димитров.
Той определи ситуацията като напрегната и каза, че на мястото на Петър Стоянов, не би се съгласил да бъде издигнат по подобен начин.
"В момента СДС изглежда по начина, по който изглеждаше "Атака" в началото на 41 НС, по начина, по който изглежда в момента Яне Янев и РЗС и това за мен не е достойно", допълни Димитров.
"Моите лични отношения с премиера Борисов са чудесни и те ще си останат такива, но никога не бих позволил СДС да стане жервено агне, както става в момента. За десните хора става ясно, че някой отвън дава поръчки и те се изпълняват след това в СДС, това е недостойно. Напълно разбирам Борисов. Неговият ход е стратегически, умен и правилен. Цялата каша, която стана международна, той от проблем на ГЕРБ, БСП и ДПС, които избраха Марковска, го направи проблем на СДС. Майсторски изиграно. Проблемът не е в Борисов, а в ръководството на СДС, че са съгласни да поемат цялата вина на това, което се случи, да отнемат моралния престиж на Синята коалиция, която гласува изцяло против Венета Марковска, и да се забърка цялата каша. Вече изглеждаме като патерица на ГЕРБ. Кабаиванов и себе си няма да може да убеди, че ние сме опозиция", коментира Мартин Димитров.