Издигането на Стоянов за КС е сделка, твърди Станишев

Политика

20-11-2012, 15:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

СДС реши: Бат' Петьо отива в КС

Марковска пред Bulgariautre.bg: Оттеглям се в пенсия!

По думите му ГЕРБ се опитва да владее цялата държава

"Номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия е договорка между ГЕРБ и СДС. Това показва ясно механизма за издигане и утвърждаване на кандидатури, което няма нищо общо нито с професионализма, нито с Конституцията – някаква политическа сделка. В тези продължаващи циркове, които правят държавата за посмешище, няма да участваме. Няма да участваме в тези сценарии", категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

Червеният шеф допълни, че няма да коментира лични или професионални качества на Стоянов.

"Ако той желае да участва в тази сделка, да ангажира името си в този пазарлък, това е негов избор", заяви Станишев.

"Борисов създаде тази конституционна криза по същество, президентът постъпи противоконституционно, превърна се в патерица на ГЕРБ, и е неприемливо това, което Фидосова възнамерява да прави – да се избере конституционен съдия, без да бъде отменено решението на Народното събрание за избора на Марковска", каза още Сергей Станишев.

На въпрос - дали БСП ще предприемат действия в случай, че не бъде отменен изборът на Марковска, преди да бъде направен новият избор, Станишев заяви: "Ще предприемем всички възможни действия. Чакам нашите юристи да кажат кои са те".

Той допълни, че социалистите ще направят всичко възможно, за да информират подробно Европейската комисия за тези процеси в България.

Според Станишев, ако от ГЕРБ продължат така, то ще се стигне до следващ мониторингов доклад за страната ни.

По думите му ГЕРБ се опитва да владее цялата държава – съдебна система, Българска православна църква. "Това е авторитаризъм", отсече лидерът на Столетницата.