Във Враца ще останат само пенсионери, кучета и безработни

Региони

20-11-2012, 10:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За отчаянието в Северозападна България

Както е тръгнало, във Враца ще останат само пенсионери, кучета и безработни възрастни.

Това каза в интервю за БГНЕС о. з. подп. Радослав Гетов и не скри разочарованието си от това, че никой не обръща внимание на техния регион. Градът в северозапада е в своеобразен шок, след окончателното закриване на военното поделение там.

В града на Ботев вече губят и надежда и вяра, защото въпреки двегодишната си борба не успяват да запазят работните места на около 400 – 500 млади хора. Голяма част от тях вече напуснали града, заедно с тях си тръгват и семействата им. А от това губят всички и хората, които оставят живота си и трябва да го устройват отново и тези, които остават в града. Веригата се къса, безработицата се увеличава, потреблението намалява, паралелките и децата в училище също усещат промяната не за добро. Снимка на едно вече запустяващо военно поделение, обвито в мъгла, което не празнува празника на Сухопътни войски – 19 ноември и през затворените му врати свободно преминаваха само бездомните кучета.

Половината от работещите в града подкрепиха идеята и исканията за запазване на поделението на тия 500 работни места, разказа подп. Гетов "Докато съществуваше поделението в града всеки месец се вливаха 600 000 до 700 000 лв. Това малко ли е?! А сега няма, няма откъде нищо. Над 1000 млади хора да напуснат този град, това за мен не е държавна политика, не е начин на провеждане на някаква реформа независимо дали било в армията по икономическа или друга причина", разказва той.

Тук все още помнят за срещата с министърът на отбраната Аню Ангелов и думите му, че армията не е социална институция да се грижи за това, че някой си щял да остане безработен, както и че ще бъдат предложени нови места на хората за работа. Сред тези, на които е предложена работа е и съпругът на Ася Крумова. Жената е една от тези, които са се борили за поделението, представи се като съпруга на военнослужещ, но побърза да добави и едно "все още военнослужещ, защото не се знае докога и как няма да ги загради и тях и там реформата. Предстоят още съкращения на около 5000 човека, може и той да е един от тях".

"В града, освен кучета, и пенсионери, друго няма! Никакви алтернативи за работа! Просто градът е беден, нямаме никакви икономика, нищо почти не работи – един циментов завод работи в едно близко село и освен полиция, пожарна и администрации, друго няма…", споделя съпругата. Ася работи и затова остава във Враца с децата, за да си запази работата и да не тегли още по-голямо тегло в нови градове. Така вижда съпруга си събота и неделя. От 500 – те според нея около 100 военни са тези, които са в разпореждане и след януари от армията на България, ще минат към армията на безработните, която във Враца е доста многобройна.

Местните говорят, че земята под поделението е била дарена от царица Йоана с изричното условие да се ползва само и единствено за нуждите на войската. Много ми е болно призна и о.з. подп. Радослав Гетов, който е областен координатор на Гражданско движение "Днес", бивш военен с 35 години служба в армията, последните 10 години във Враца. "Толкова ми е болно, че като гледам сега какво е останало от него – нито ми се говори, не ми се мисли – плаче ми се като го гледам. Като знам тук какъв живот кипеше, колко хора имаше и какво беше това поделение за града и за целия регион".

Заместник-кметът на община Враца Красимир Богданов съобщи, че в общината през изминалата седмица в пристигнало писмо от МО, от министър Аню Ангелов, в което ведомството дава принципното си съгласие да се започне процедура по предоставяне на имотите на закритото поделение 52 380 на община Враца. След като стане общинска собственост обаче какво ще стане с имотите – той не се ангажира сега да каже конкретно, но подчерта, че каквото и да се прави ще е само след обществени обсъждания с врачани.

Зам. – кметът също е участвал в защитата на поделението. Той подчерта, че икономическото състояние на Враца и регионът е доста ниско и едно такова решение за закриването му е стъпка към утежняване и на без това лошото положение на Северозапада. "Това за нас е и от икономическа и от социална гледна точка един сериозен удар", каза зам. – кметът. И това вече се усеща, макар да е минала само половин година откакто е закрито. Местната власт е имала много срещи и в тях е декларирана готовност и от МО да се намери някаква алтернативен вариант на съществуване - център за подготовка на резерв или център за кризисни ситуации.

"Но към момента от това, което беше коментирано на подобни срещи нищо не се изпълни и включително една идея – поделението да бъде обособено като военно исторически музей или филиал на НВИМ. Нямаме развитие и в тази посока", посочи Богданов. Последната такава среща е през април с министъра и командира на СВ. "Всички тези заявки бяха потвърдени тогава, че ще се работи, но няма информация в тази посока", посочи той. Лично той смята, че подходът към решаването на този въпрос и бъдещето на българската армия не е бил правилен и оценява като грешно решението за закриване на поделението.