Израел предпочита мир, но се готви да навлезе в Газа

Свят

20-11-2012, 07:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При конфликта досега са загинали 106 палестинци и трима израелци

Израел бомбардира десетки обекти на територията на Газа, но въпреки това обяви, че предпочита дипломатическо решение, което да доведе до прекратяване на обстрела с ракети и
мини от територията на палестинския анклав, предаде Ройтерс.

Едновременно с това Израел изтъкна готовността си да разшири офанзивата си с изпращането на сухопътни части в палестинския Газа.

"Ако дипломацията се провали, ние няма да имам друга алтернатива освен да изпратим сухопътни части", заявил Нетаняху на заседание на т. нар. вътрешен кабинет, който се занимава с проблемите на сигурността.

Заместник министър-председателят на Израел Моше Яалон обяви пред журналисти, че Израел иска обстрелът на обекти в южната част на страната да бъде прекратен и да се сложи край на
дейността на терористични групировки, които действат срещу Израел от територията на Газа.

Междувременно Египет се ангажира отново с посредническа роля и обяви, че постигането на споразумение за прекратяване на огъня "е близо". Въпреки това до късно снощи нямаше признаци, че интензивността на бойните действия през границата между Израел и Газа отслабва.

Президентът на САЩ Барак Обама настоя по телефона египетския президент Мохамед Морси да използва влиянието си и да посредничи за постигане на примирие. Обама изтъкнал "необходимостта Хамас да прекрати ракетния обстрел".

В Кайро пристигна и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който днес ще се срещне с президента Морси, а след това вероятно и с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим.

Министрите на външните работи на страните от ЕС също призоваха "за незабавно прекратяване на бойните действия между Израел и Газа" и изтъкнаха, че "постигането на примирие е в интерес на всички страни", предаде Франс прес.

Русия също призова Хамас да прекрати ракетния обстрел на палестински обекти, а Израел да спре "непропорционалната употреба на сила".

Броят на палестинците, загинали по време на започналата преди шест дни израелска военна операция срещу Газа, достигна 106. Двайсет и четири от жертвите са деца.

При палестински обстрел от началото на конфликта са загинали трима израелци и десетки са ранени, предаде Асошиейтед прес.