Бойко Борисов: По-голяма свобода на словото няма

Най-доброто от печата

20-11-2012, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Eврокомисарката Нели Крус писа преди време на премиера, загрижена за независимостта на медиите ни

“Можете да стоите и да ме питате каквото си поискате и да го излъчите в пълния му обем. По-голяма прозрачност, по-голяма свобода на словото от това няма. Какво да направя повече?”, попита риторично премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще коментира критиките за наличие на медиен монопол и цензура в България.

Както “Труд” писа в средата на октомври, еврокомисарката по телекомуникациите и вицепрезидентка на Европейската комисия Нели Крус изпрати писмо на премиера. В него тя изрази загриженост за свободата и независимостта на медиите в страната.

“Виждате ли колко камери има тук? Хайде да ги изброим. Пребройте камерите и попитайте кой от тези ваши колеги с камери и микрофони е член на медиен монопол. Кой от вас е от медийния монопол… нека си вдигне ръката”, призова Борисов наобиколилите го десетки журналисти.

“Върху кой от вас има цензура? Кой от вас е получил указание да не ми зададе някакъв въпрос или да ми зададе точно обратното?”, продължи да пита журналистите Борисов.
Премиерът обаче отказа да коментира скорошните критики на Брюксел по темата. “Остави я Нели Крус, питам те теб, вас - кой ви е задал въпрос или кой не ви е дал да ми зададете въпрос. Това е цензура, ако някой ви е казал - няма да го питаш или на тази тема няма да говориш”, продължи разпалено министър-председателят.

Борисов отхвърли и оценка на агенция Ройтерс, че управлението на ГЕРБ се е провалило в обещанието си да подобри живота на българите. “За кое правителство са казали, че се е справило с кризата и е направило живота на хората по-добър през последните 3 години? Оценката нека да я дават хората. Оценката я дават и рейтинговите агенции и те всички повишават кредитния рейтинг на България”, заяви премиерът.