Европейската комисия с предложения за риболова през 2013

Новините

20-11-2012, 06:05

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Международните преговори за много от засегнатите запаси са все още в ход

Европейската комисия представи своето предложение за възможностите за риболов за следващата (2013 г.) година за рибните запаси, които се управляват съвместно с трети страни, като например Норвегия или регионалните организации за управление на рибарството (РОУР) в целия свят. Международните преговори за много от засегнатите запаси са все още в ход. Поради това предложението включва сравнително малко цифри на този етап. То ще бъде довършено след приключване на преговорите с трети страни и организации, съобщиха от пресслужбата на ЕК, съобщи "Фокус".

Мария Даманаки, комисар по морско дело и рибарство, заяви: „Днешното предложение се отнася до запасите, които се управляват съвместно от ЕС и други държави, както и в рамките на РОУР. За много от запасите Комисията все още води преговори от името на държавите членки на ЕС. В хода на тези преговори Комисията ще направи всичко възможно, за да се постигнат най-добри резултати за нашите рибари, като същевременно се вземат предвид научните становища. Искрено се надявам, че нашите партньори и международната общност също ще покажат своята ангажираност по отношение на устойчивото рибарство."

Днешното предложение, както и предишното предложение от 23 октомври 2012 г., свързани с рибните запаси в Атлантическия океан и в Северно море, ще бъдат обсъдени по време на заседанието на Съвета по рибарство през декември в Брюксел.
Към края на всяка година Европейската комисия договаря за рибните запаси, споделени с трети държави (Норвегия, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Русия), количествата риба, които могат да бъдат уловени през следващата година, въз основа на научни консултации.

За запасите в международни води и за далекомигриращите видове, като например тон, Европейската комисия договаря възможностите за риболов в рамките на регионалните организации за управление на рибарството (РОУР). Впоследствие те трябва да бъдат транспонирани в правото на ЕС./в.Труд