Бойко към СДС: Изберете вие конституционен съдия!

Обръщам се към вас, защото вие свалихте комунистите, заяви Борисов

Премиерът Бойко Борисов е предложил на Емил Кабаиванов - СДС да номинира конституционен съдия, когото ГЕРБ да подкрепи.

"Срещнах се с председателя на СДС, по негово искане, и му казах СДС да номинира конституционен съдия, депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят. Ако иска Синята коалиция в парламента, да си изберат най-добрия, най-достойния за конституционен съдия, да го предложат, да мине всички прозрачни процедури, оттам нататък депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят в парламента. Всички признаха, че до този момент са абсолютно прозрачни процедурите за избор на главен прокурор и на ВСС, а това кой каква подкрепа има – всеки човек има някаква подкрепа, има и врагове", посочи премиерът.
На въпрос, свързан с избора на нов конституционен съдия, Борисов каза: "Не съм юрист, за да мога да коментирам процедурите. Процедура ще има, както ние застанахме зад Наско Анастасов, така СДС да извадят кандидат, който ние да подкрепим, който е максимално честен, максимално добър и одобряван от обществото".

На въпрос - дали ще подкрепят Екатерина Михайлова, ако тя бъде номинирана за конституционен съдия, Борисов заяви: "Аз съм се обърнал към СДС, защото тя е марка в дясноцентристкото пространство, вече 20 и няколко години и се надявам, че те имат кадрови потенциал и ще излъчат кандидат. Който и да изберат, ние ще ги подкрепим, само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли".

Премиерът обясни, че ще подкрепят СДС, защото тя е най-стара партия вдясно.

"Благодарение на тях навремето, свалиха комунистите. Аз не съм като Станишев, да казвам всеки, който иска, съм готов да се сдружавам с него. Чухте ли го какво каза на митинга: "Силите са ми малко, не мога сам, затова всички да дойдат при мен. Той е всеяден – дали е син или червен, за него е без значение, само и само той да е на власт", каза още Борисов.

Борисов обясни още, че Сотир Цацаров е най-добрият окръжен съдия, който той познава в кариерата си като главен секретар. Цацаров бе номиниран за главен прокурор.