ДСБ няма да участва в новия избор за КС

Тъмносините смятат, че конституционния проблем се задълбочава

"Няма да участваме в процедура по избор на нов член на Конституционния съд от квотата на парламента без отмяна на предишното решение на Народното събрание", категоричен бе зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Тъмносините са убедени, че без отмяна на решение на парламента за избор на Венета Марковска, единственото, което ще се постигне е задълбочаване на конституционния проблем.

Ако не се стигне до отмяна, депутатите на ДСБ няма нито да издигат и да подкрепят кандидати, нито да участват в самия избор, допълни той.

Доскорошният претендент на партията за мястото в Конституционния съд - Екатерина Михайлова също е заявила, че няма да участва в опорочена юридически процедура.

ДСБ счита, че именно сега може да докаже дали България е правова държава или не.

"Това, което реши правната комисия не е в съответствие със законите на страната", каза от своя страна синият депутат Иван Иванов.

Партията няма да участва и в консултации за вот на недоверие. От ДСБ обявиха още, че планират да създадат инициативен комитет, обединен около тезата "против" АЕЦ "Белене".

Тъмносините са амбицирани да докажат, че цената на тока от АЕЦ "Белене" ще е поне три пъти по-голяма от стойността на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй".