Прилагаме най-ниски данъци в ЕС, доволен е Добрев

Политика

19-11-2012, 12:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът е на посещение в Китай

България е единствената държава от ЕС, която получи повишение на кредитния си рейтинг за 2010 и 2011 година.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща със своя китайски колега – министърът на индустрията и информационните технологии Мяо Вей.

Министър Добрев е на посещение в Китай за участие във форума "Инвестирай в България", организиран от Българската агенция за инвестиции и Shanghai Foreign Investment Development Board, съобщиха от МИЕТ.

България прилага най-ниските данъци в ЕС, които не бяха повишени дори в периода на кризата, изтъкна Добрев. По неговите думи, днес нашата страна е една от най-добрите дестинации за инвестиции в Европа - доброто географско положение, финансовата стабилност, ниските разходи за производство и добрата квалификация на персонала съдействат за това. Той посочи и облекченията, въведени със Закона за насърчаване на инвестициите и практиката на БАИ, които имат за цел да улеснят компаниите, избрали да развиват бизнес в страната.

"Изграждането на индустриални зони и развитието на технологични дейности в нашата страна също създават добро поле за сътрудничество между България и Китай", подчерта министър Добрев и посочи за пример индустриалната зона в Божурище и София тех парк. По неговите думи електрониката, машиностроенето, автомобилостроенето, аутсорсинга са перспективни области за привличане на китайски инвестиции в България. Добрев изрази надежда, че установяването на водещи китайски компании като Huawei и Great wall в България ще послужи като добър пример за насърчаването на други китайски фирми да инвестират в нашата страна.

През 2011 г. износът на България към Китай е нараснал със 103,2 % спрямо 2010 г. Китай е държава с увеличаващо се потребление на селскостопанската продукция, а в България има условия за отглеждането на култури, благоприятни за азиатския пазар, подчерта министър Добрев по време на срещата. Той изрази желание за увеличаване броя на китайските туристи В България. За периода януари-август 2012 г китайските туристи, посетили страната ни, са се увеличили с 31% спрямо същия период на 2011 г.