Модерна ТОЛ система праща винетката в историята

Новините

18-11-2012, 15:26

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Обмислят варианти с чекиране на входа и изхода или засичане чрез сателит

ТОЛ система на европейско ниво, която позволява плащането само на изминатите по магистралата километри, да замени винетките, обмисля транспортната комисия към парламента.

Това каза за Burgasutre председателят й и депутат от ГЕРБ - Бургас Иван Вълков. "По този начин няма да се бъркаме за километраж, който не сме навъртяли, а всеки ще си плаща само каквото е изминал", обясни идеята той.

Има вариант тези нововъведения да засегнат само товарните автомобили, но детайлите по проекта все още са в процес на изясняване.  

“В момента тече поръчка на МРРБ, която е за избор на консултант, най-вероятно международен. Той ще трябва да даде няколко възможни варианта за развитието на такава система в България. След това ще бъде избран начинът, по който да бъде реализиран евентуално проектът”, уточни Вълков. Това най-вероятно ще стане в началото на следващата година.

Една от ползите на новата система е възможността да плащаш според това колко караш, а не както е сега по винетната система – за период, в който е валиден стикерът. Два са вариантите, които се обмислят за изчисляване на индивидуалния километраж. Единият е както в момента се извършва в редица страни чрез чекиране с апарати на входа и на изхода на аутобана. Другият метод е и най-новият. Засичането е сателитно на влизане и излизане от магистралата.

“Този метод е въведен в Чехия и Полша и дава много добри резултати на събираемостта, тъй като в момента около 20-25% от автомобилите карат без винетки”, допълни Иван Вълков.