Развеждаме се по-рядко и по-кротко

Най-доброто от печата

18-11-2012, 09:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изневярата и пиенето са най-честите причини за разтрогване на брака

Разводите в по-голямата част от страната намаляват, показа проверка на "Монитор". Според статистиката късането на "брачните окови" е тенденция в съдилищата в София, Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Пазарджик и др.

2014 семейства в София са пристъпили към развод от началото на годината до края на октомври. 1144 молби за разтрогване на брак по взаимно съгласие са постъпили в Районния съд. Още 870 души пък са пожелали да официализират раздялата по вина на половинката си.

През цялата минала година пък молбите за развод в столицата са били 2429.

Изневярата и алкохолизмът остават най-често срещаните поводи за разрушаване на семействата, заключават адвокати в страната. Сред другите причини са безпаричието, еднообразното съжителство и домашното насилие. След тях се нареждат несходството в характерите, битовите неуредици и намесата на роднини в семейството.

Разводите заради пари и имоти също не са редки случаи, твърдят юристите. Според психолози пък динамичното ежедневие и борбата за оцеляване често пъти разрушават отношенията между съпрузи и това води до криза в брака, завършваща с развод. В съдилищата не се води статистика кой пол по-често подава молба за разтрогване на брака, но практиката на юристите показва, че инициативата идва от жените

Двойките, които имат дълъг брак зад гърба си, обикновено се развеждат заради друг партньор или просто законово уреждат раздялата си, която реално се е случила преди години. При младите най-честата причина е, че не умеят да правят компромиси и нямат търпение да изслушат аргументите на другата страна. Всеки държи неговите неща да се случват веднага, както той ги иска, без да се съобразява с другия партньор. Има и случаи с двойки, които се оказват изключително нетърпеливи и разчупват „оковите” само година след като са чули Менделсон.

Според статистиката в страната преобладават разводите по взаимно съгласие. Това е така, защото те са по-евтини и по-бързи, отколкото разводите по вина. При разделите по взаимно съгласие съпрузите кротко подписват споразумение, в което съобщават какво са се разбрали, и съдът просто го одобрява. Разводът става факт след 2 съдебни заседания в рамките на около 2 месеца. Съпрузите могат да използват и един адвокат, защото нямат спорове помежду си. Държавната такса за всеки от тях е 50 лв. Разводите по вина са
по-сложни. При тях в молбата се събират исковете за раздялата, за попечителство над деца, за издръжката им, за ползване на семейно жилище, за смяна на име и т.н. Познатите от миналото помирителни дела в началото на развода вече са история след промените в Гражданскопроцесуалния кодекс.

Сега след образуването на бракоразводно дело по исков ред съдът изпраща молбата за развод на другата страна и чака отговор. След това се насрочва дата за делото. Адвокати по семейно право наричат тези процеси „най-кървавите” в съдебната практика, защото споровете между съпрузите са ожесточени и могат да продължат с години. Адвокатският хонорар започва от 300 лв. и стига до няколко хиляди в зависимост от сложността и продължителността на процеса.