Без 13-та заплата, дават само коледна добавка. Евентуално.

Политика

17-11-2012, 12:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Все повече млади се връщали у нас, твърди Тотю Младенов

Няма да има 13-та заплата, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред Дарик радио.

Нека да изчакаме до края на ноември, ако продължават да бъдат така добри приходите в държавата и през този месец, мисля, че ще има възможност за коледна добавка към пенсиите. Мисля, че повече от половината пенсионери ще получат добавка. Няма да е 13-та пенсия, а добавка, повтори Младенов.

Отчита се намаляване на дела на сивата икономика. С около 30% за една година са намалели случаите на наемане на хора без трудови договори, допълни Младенов. Той подчерта, че на базата на контрола между НАП и инспекцията, най-важното е, че за 1 г. близо 40 000 души са преминали за една година от 4-часов на 8-часов работен ден. Младенов посочи и че около 70 000 души в страната работят по мерки и програми на ОП "Човешки ресурси". Той каза и че средните и малките предприятия са гръбнакът на българската икономика.

Хората пред пенсия трудно си намират работа. Не бива заради демографската криза да противопоставяме младите и старите. Има работа на пазара на труда, както за младите, така и за старите. Искаме да подпомогнем хората над 55-годишна възраст, които са останали без работа, заяви социалният министър.

Той каза, че няма данни за това колко българи са се върнали от чужбина заради кризата, но все повече млади хора се завръщали. "Младите хора следят много внимателно нещата в България и явно вече започват да смятат, че могат да се върнат тук", обясни Младенов.

За пенсионната система, той коментира, че честната позиция, която са приели от първия ден на управлението, е да направят реформа в системата. При това застаряване на населението, при тези огромни дефицити, които ни бяха оставили, пенсионният фонд щеше да бъде фалиран, ако бяха продължили да управляват от тройната коалиция. Ако не бяхме направили реформата за трудовия стаж и възрастта за пенсиониране, нямаше да бъде устойчива системата. Още отсега можем да вдигнем пенсиите от догодина с близо 650 млн. лева, без да увеличаваме дефицитите.

Ако не бяхме направили тази реформа, нямаше да можем да заделим средства от БВП и за други дейности - за здравеопазване например, образование, култура. Пенсионната реформа е направена по-устойчива и има възможност за даване на добри пари за пенсии през следващите години без да се увеличава дефицитът", посочи Младенов. Той припомни, че 85% от пенсиите се увеличават с 9,8% от 1 април 2013 г.

За майчинските, Младенов припомни, че имаме най-дългото майчинство в Европа заедно с Швеция. "Много съм горд, че въпреки тежката криза успяхме да запазим това дълго майчинство. По отношение на втората година 400 млн. лева са от ДОО, 500 млн. лева са за детски надбавки. Стават над 900 млн. лева, отделно има и социални услуги. За последните 3 години открихме допълнително 150 услуги за над 8500 деца. Правим общностните центрове в момента – 70 центъра в цялата страна. Над 100 000 деца и родителите им ще имат възможност да се възползват от това. 30 млн. лева са отпуснати за детски градини в по-големите градове. 3500 безработни в момента гледат децата на млади семейства, които пък работят. Даваме възможност на младите хора по-рано да се върнат на пазара на труда, а това е много важно", подчерта социалният министър.

Той коментира и работещите в социалната сфера, като посочи, че засега 10% увеличение на заплатите за работещите в социалната сфера са гарантирани. Работи се по въпроса да се увеличат заплатите им с още 5%.

Над 220 000 души ще получат енергийни помощи. Малко повече са спрямо миналата година. Във връзка с увеличението на тока от 1 юли т.г., ние увеличихме с толкова и размера на енергийната помощ, заяви още Младенов.