КЗК следи: "аерян" не е "айран"

Крими

16-11-2012, 14:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

КЗК санкционира три дружества за нелоялна конкуренция и заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията хвана в нарушение на фирмата "Палмите – Весела Попова" във връзка с производството и разпространението на напитката с растителна мазнина "Аерян Милк Кис".


Едноличният търговец е обвинен и в "бездействие" по отношение на рекламирането на "Аерян "Милк Кис" като "айран" и наложи на дружеството две санкции по 40 600лв, съобщиха от КЗК.


Комисията установи извършени нарушения и от страна на ЕТ "Интерес 2000 – Муса Мусов" и "Попов-Трейд" ЕООД и санкционира дружествата съответно със 134 760 лв. и 15 250 лв.


Проучването установи, че те са нарушили правилата на лоялната конкуренция като са били ангажирани с производството и разпространението на напитката "аерян" с търговска марка "Милк Кис", съдържаща растителна мазнина. КЗК заподозря, че използването на наименованието "аерян" е в противоречие с добросъвестната търговска практика поради голямото звуково и фонетично сходство с популярния "айран".


Приликата води до заблуда у потребителите и създава реална опасност напитката да бъде предпочетена като млечна пред истински млечни такива. Комисията освен това установи, че "Попов-Трейд" ЕООД е рекламирал на сайта www.milkkiss-bg.com напитката "Аерян "Милк Кис" като "Айрян "Милк Кис", което допълнително заблуждава потребителя относно действителния състав на напитката.