Летни градини стават зимни, заведения коткат пушачите

Кафенета и кръчми се преустройват заради забраната за пушене

Масово местата на открито пред кафета и пицарии се ремонтират и преустройват в зимни градини, за да бъде удобно на клиентите-пушачи.

Досегашните открити маси се заграждат със стени от полиетилен, а покривите са от метална конструкция. В така оформените закрити места се монтира отопление, най-често с газови горелки.

Практиката вече става масова в София и големите градове в страната.

Преустройството стана жизнено необходимо, след като времето застудя, а поне на този етап няма да отпадне тоталната забрана за тютюнопушене в закрити помещения, макар и група депутати да се борят за това.

Макар и "тотална", забраната за тютюнопушене в нощните заведения и по-малките механи и ресторанти се нарушава, сочи проучване на БГНЕС.

Пепелници реално няма, но се тръска в стъклени чинийки от кафе или кутийки от енергийни напитки. Последното е масова практика в дискотеките. В противен случай се губят клиенти.

"Инвестицията в зимни градини е необходима, за да не загубим клиентите пушачи, които са болшинството в кафетата. Макар и пушач, аз одобрявам забраната за пушене в закрити помещения като кафетата и ресторанти, защото клиентите непушачи идват с децата си. Виж, законът в частта за нощните заведения би трябвало да се промени", заяви пред Радослав Тасков, собственикът на клуб в Благоевград.

"За съжаление първоначалната инвестиция не е толкова определяща, колкото последващите разходи - отопление, ток, газ и други", допълни Тасков.