Пестим по $300 млн. на икономиката

Най-доброто от печата

16-11-2012, 05:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първата копка на "Южен поток" у нас ще е след година

- Г-н Добрев, тежки ли бяха преговорите с "Газпром" на финала?
- Напрегнати бяха преговорите. Но ползите за бизнеса и за потребителите у нас вече са налице след отстъпката за газа с над 20%. 

- Веднага ли ще усетят те намалението на цената?
- Да. След като вече са ясни параметрите по новия договор от 1 януари, предполагам, че съвсем скоро "Булгаргаз" ще даде своята прогноза за цената на газа от Нова година и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе решение за коригирането на цената надолу за потребителите.  

- Може ли да се каже още сега с колко ще падне цената на газа за потребителите и за парното?
- Това е въпрос на изчисления от страна на регулатора. Но промяна в цената на синьото гориво и на парното ще има. 

- В преговорите направихме ли ние някакви отстъпки от първоначално набелязаните цели?
- Успяхме да постигнем почти всички условия, които бяха поставени за новия договор за доставка на газ. Едно от най-важните изисквания беше да няма посредници. Такива вече няма, договорът е само един и директно с "Газпром експорт". Търсехме и допълнително намаление на цената на газа. Получихме го, и то в рамките на десетки долари. И последното ни искане беше за 6-годишен договор. Може би тук направихме малка отстъпка, тъй като новият контракт не е за 6, а за 10 г. Но в същото време успяхме да постигнем това, което търсихме, и след шестата година да имаме достатъчно гъвкавост, за да включим допълнителни количества към потреблението от местен добив. Това, което подписахме, е, че след 2018 г. имаме 1 млрд., 1,5 млрд., 2 млрд. или дори 3 млрд. кубически метра газ от собствени находища, съответно с тези количества ще бъде намален и обемът, заявен за доставка от "Газпром". Т.е. на шестата година ние ще имаме опция не автоматично да продължим договора за още 4 години, а да преговаряме отново за цена.

- През тези първи 6 години цената на газа за потребителите в България отново ли ще бъде преизчислявана на всеки 3 месеца?
- Тя ще се определя на всяко тримесечие отново на базата на цените на петролните деривати. Но тъй като постигнахме ниска базова цена, това е добра основа за следващите години въпреки преизчисляванията, които ще се случват на всяко тримесечие. 

- А успяхме ли да вкараме във формулата за ценообразуване и компонента от спотовите пазари на газ, за която се говореше преди време?
- Не. Промяна във формулата в новия договор няма. Тя отново е базирана единствено на петролните деривати. Но компонента от спотов пазар няма в нито един договор на "Газпром" в никоя държава. Така че в този смисъл България не е изключение от другите страни. Включването на спотова компонента в договорите не е практика за средносрочни и дългосрочни договори. Това е налице единствено при месечни контракти. Тази позиция беше координирана от нас и с всички останали държави в Европа. 

- Ясно е, че базовата цена в новия договор е конфиденциална, но правилно ли изчисляват експертите, че тя е под $420 за 1000 куб. м?
- Да, цената от 1 януари ще е по-ниска от 420 долара. Това над 20% намаление на цената се равнява на над 300 млн. долара на година. И това е разлика в цената, която остава в ползва на българските потребители и бизнеса. Тази нова цена на газа ще окаже благотворно влияние върху развитието на икономиката ни, особено в сектори, за които газът заема основен дял от производствените разходи. 

- А тези 300 млн. ще спасят ли "Булгаргаз", който изпадна в тежко финансово състояние?
- "Булгаргаз" ще направи изчисления каква корекция на цената да поиска от ДКЕВР, като ще вземе предвид и недовзетия приход, който е натрупан от предходни периоди. Но със сигурност новата цена ще помогне на "Булгаргаз". Хубаво е да се отбележи и че договорите с "Мелроуз" и новият с "Дайрект Петролеум", който беше сключен наскоро, не са с фиксирана цена, а там е записано, че те трябва да продават на "Булгаргаз" добитите от тях от български находища количества синьо гориво с около 35% по-евтино от вносния газ. Т.е. намаляването на цената на руския газ с 20% автоматично намалява цената и на местния добив. 

- Т.е. не може да се стигне до ситуация, в която руският газ поевтинява заради намаления в цените на петролните деривати, а това не се случва с българския?
- Точно така. Сегашното намаление от 20% на цената на горивото от "Газпром" не означава, че българският газ вече ще е с 15% по-евтин от 1 януари. Напротив, той ще си остане по-евтин с 35%. Неговата цена също ще намалее с 20% и той ще си остане 35 на сто по-евтин от руския. Така са ни подписани договорите с "Мелроуз" и "Дайрект Петролеум".

- Кога в България ще бъде изградена газова ТЕЦ, за която говореше Алексей Милер?
- Не сме обсъждали този въпрос сега. Ние им бяхме дали предложения за локации и площадки, където биха могли да бъдат изградени такива ТЕЦ-ове. От разговорите ни в последните дни стана ясно, че те са харесали две, но без да конкретизират къде точно. Ние нямаме нищо против да се изградят такива нови мощности. Но, разбира се, те няма да имат дългосрочни договори за изкупуване на тока и ангажимент от страна на държавата, както с ТЕЦ "АЕS Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Те ще продават електроенергия на свободния пазар.

- Кога ще направим първа копка на "Южен поток" за българския участък от газопровода?
- Според мен това ще се случи през втората половина на 2013 г., защото преди това трябва да се премине през още редица процедури. Ще трябва да се получи разрешение за строеж, да се проведат процедури за избор на изпълнители, да се проведе конкурс и да се намери финансиране, а това отнема време. 

- Има ли вече интерес от страна на банки или доставчици на оборудване?
- На този етап няма, защото не са стартирали процедурите. Но съм сигурен, че множество компании от цял свят, които имат опит в реализацията на такива проекти и са производители на оборудване, ще участват, когато бъдат обявени конкурсите.

- Кога се очаква финансовият консултант и проектантът да приключат работа, за да имаме по-ясна представа за цената на българския участък от газопровода и какъв трябва да е размерът на транзитните такси, които ще се събират?
- За да калкулираме тези такси, трябва да знаем колко ще струва газопроводът на наша територия. За което първо ще трябва да бъде избран изпълнител. Тази оценка, която имаме в момента за 3,3 млрд. евро, е на базата на изчисления на проектанта. Но когато се правят търгове, винаги се постигат по-ниски цени. Когато знаем реалната цена от търговете, когато знаем стойността на ресурса, който ще привлечем за инвестицията, тогава ще можем конкретно да изчислим каква ще бъде транзитната такса. Но основните параметри за изчислението й са записани. Още 2008 г. е договорено, че тръбата трябва да се изплати за не повече от 15 години, както и че ще има 8% норма на възвръщаемост.

- Има ли предварителни данни какъв дял от инвестицията и строителните дейности ще се извършват от български фирми?
- Нямаме такива споразумения. Когато се обявят търговете, те ще бъдат спечелени от компанията, която предложи най-добри условия. Това са международни търгове, в които не можеш да имаш изискване да участват само български компании например. Но със сигурност наши фирми ще бъдат най-малкото подизпълнители. Защото която и голяма компания да спечели строителството по този проект, тя нито ще доведе работната си ръка в България, нито машините и техниката, които ще й бъдат необходими.

- След като започнем да получаваме газ по "Южен поток" в края на 2015 г., ще се намали ли допълнително цената на газа за България предвид това, че вече няма да се плащат транзитни такси за преноса през Украйна и Румъния?
- Възможно е. Но на този етап е рано да се каже.