Конституция или празни клетви

Най-доброто от печата

16-11-2012, 05:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Принудителното отчуждаване за държавни или общински нужди може да става само със закон,

В конституцията ни пише, че Република България е правова държава и правораздаването се осъществява от съда. Пише също, че частната собственост е неприкосновена. И че принудителното отчуждаване за държавни или общински нужди може да става само със закон, при положение че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.
Едно е да го пише, друго - да се прилага.

В случая с базата на Националната спортна академия в Равда има решение на Върховния административен съд, което отменя акт на Министерския съвет. Правителството брани базата, а съдът - правата на собствениците на терени под нея. Но вместо да се поправи, кабинетът прехвърли казуса на Народното събрание. А там, вместо да четат конституцията, депутатите се захванаха с любимия си спорт - популизма. И то на гърба на спорта.

Чест прави на правителството, че в последния момент осъзна грешката си. Но се видя - всичко е възможно в държава, в която политиците пет пари не дават за конституцията. В какво тогава ще се кълнат днес новите конституционни съдии?!