България се циганизира!?

Общество

15-11-2012, 19:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Световната банка с тревожен доклад за развитието ни през следващите 10 г.

Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави, направи интересно разкритие за страната ни.

"След 10 години 20% от всички навлизащи в пазара на труда ще бъдат от ромски произход и България трябва да направи всичко възможно за образованието и включването на ромското население", заяви той.

Изказването му бе по време на представянето на оценката на Световната банка за икономическите постижения на България през последните над 20 години.

"Ако България не вземе предвид този факт, в бъдеще това ще се окаже голяма тежест за икономиката на страната", предупреди Харолд.

Той изтъкна като най-голямо предизвикателство пред България през следващите години демографската криза. Питър Харолд отбеляза, че до 2050 г. работоспособното население в България ще намалее с около 45%.

По думите му България има най-бързо свиващото се население в работоспособна възраст в света. Това означава ръст на възрастните хора, които имат по-голяма нужда от здравни грижи, а това ще се отрази върху бюджета на България и финансовата тежест ще падне върху работещите, допълни регионалният директор на Световната банка.

Докато в България през 2005 г. пенсионната възраст е била около 57 години, в Западна Европа тази възраст е значително по-висока – около 67 години. Според проучването на Световната банка в пазара на труда участват 66% от хората в работоспособна възраст, но до 2020 г. заетите трябва да бъдат 75%.

Харолд посочи още, че България е сред държавите с най-нисък публичен дълг в Европа, въпреки че публичният дълг на страната се повиши заради кризата.

През 2011 г. публичният ни дълг е 15.5%, а Естония има най-нисък – 6%.

България е и страната с най-ниски разходи за социална защита в Европейския съюз, показва още проучването на Световната банка.