Проекти за над 420 млн. лв. се изпълняват по "Околна среда" в Бургаско

Новините

15-11-2012, 14:22

Снимка:

община Бургас

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

До 2020-а всички общини ще обработват 50% от отпадъците, обяви Нона Караджова

До 2020 година всички общини в България ще достигнат целта за минимум 50% оползотворяване на остатъци от битови отпадъци, както и оползотворяване на биоразградими отпадъци. Това обяви в Братово министърът на "Околната среда и водите" Нона Краджова.

Там заедно с заместник-министър Ивелина Василева, кметовете на Бургас, Поморие, Камено, Средец, финландския посланик Харри Салми и представители на фирмата изпълнител беше направена първата копка на най-голямото съоръжение за обработка на отпадъци в областта, което ще обслужва 9 общини.

По време на откриването на депото министър Караджова обяви още, че само за Бургаска област по еко проекти са отпуснати повече от 420 милиона лева, което ще довете до икономическо съживление и добри екологични резултати. Това от своя страна пък ще повиши посещенията на туристи. 

„Деветте общини изминаха труден път, но с гордост мога да заявя, че Бургас и регионът са  първенци по реализирането на проекти, финансирани по ОП “Околна среда 2007-2013”, каза зам.-министърът Ивелина Василева. Според нея с изграждането на тази модерна инсталация за преработване на отпадъци ще се спестят много средства от такси на общините и респективно  на гражданите.

С въвеждането  в експлоатация на депото ще се създаде устойчива система за обезвреждане на отпадъци. При изграждането му  ще се използва проверена финландска технология.