Македонци, долу ръцете от Никола Вапцаров!

Политика

15-11-2012, 15:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македонците нагли: България ни провокира!

Да не спорим по безспорни казуси, призова Божидар Димитров

Никола Вапцаров винаги е бил смятан за български поет, както в българската литературна история и българската литературна мисъл, така и в световната литература. 

Това заяви историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
"Претенциите на Скопие към Вапцаров са от 20-тина години и единственото, за което могат да се хванат, както и се хващат, е, че е роден в Пиринския дял на Македония, Банско, както и за някои негови писания, където употребява думата "македонец", но така, както се е употребявала тогава за означение на македонски българи. Както за мен често казват, че съм тракиец включително и днес, просто, защото произхождам от областта Тракия. Т.е., в онази епоха, думата македонец не е натоварена с етнически смисъл, а по-скоро като географско обозначение. Доказателство за това, че Вапцаров е българин, е, че пише на български език всичките си литературни творби, че е участник в българската антифашистка съпротива, а не в югославската по онова време, и че е разстрелян в българска казарма, не защото е македонец, а защото е член на военния център на Българската комунистическа партия. Разстрелян е не само той, но и няколко безусловни българи по произход от Тракия и Македония, т.е. разстрелян затова, че е комунист, а не затова, че е македонец", каза Божидар Димитров.

"Същевременно казусът с Никола Вапцаров показва какво щеше да се случи, ако бяхме приели призива на Вигенин - да ги пуснем на преговори с ЕС, а там вече в научни спорове и дискусии да решаваме кой чий е. Без съмнение, ще трябва да спорим за такива безспорни казуси, като се започне от времето на Кирил и Методий и цар Самуил и се стигне до Никола Йонков Вапцаров, като шансът ни на такива безсмислени преговори е много малък", посочи Божидар Димитров пред "Фокус".