Руският газ за нас – без посредници, че и по-евтин с 20%

Портфейл

15-11-2012, 13:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Газови питанки

От 1 януари ще имаме по-добра цена на газа, убеден е Добрев

Договореностите постигнати след среднощно "ало-ало" на Борисов с Путин

България подписа договора с "Газпром" за доставката на руски газ, който смъква цената на суровината с 20% и напълно премахва посредниците при доставката му.

Преди месеци "Газпром" даде отстъпка на България (11.1%) и понижи цената за 1000 кубически метра от 520 до 472 долара, но до края на т.г. С настоящото понижение от 20 на сто, цената на газа от 2013 г. пада на 393 долара.

"Преговорите бяха тежки", въздъхна на пресконференцията след подписването премиерът ни Бойко Борисов и разказа, че договореностите са постигнати и след среднощен телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин.

Борисов изтъкна, че от наша страна сме поискали да отпаднат посредниците, защото стотици милиони са се губили през тях.

"Огромно усилие беше да се махнат тези три посредника. До сутринта сме спорили по тази тема", отчете още премиерът и се похвали, че България е постигнала цена, възможно най-ниската за страна, която не инвестира в газово находище.

"Освен това ние настоявахме за 6 години договор, но от "Газпром" искаха за 10 години, и ние казахме така - подписваме за 10 години, но на 6-та година можем да предоговаряме цената в зависимост от ситуацията", поясни Борисов.

На свой ред шефът на "Газпром" Алексей Милер благодари на българските си колеги, на Борисов и на България.

"Работата се провеждаше в конструктивен дух. Постигната е взаимноизгодна договореност. България сега ще получава руски газ като се избягват териториите на други страни. Свързват ни десетки години успешна съвместна дейност", подчерта на изпроводяк Милер.