Настигнахме Гърция, до 5 г. ги минаваме... по доходи, убеден е Дянков

Политика

15-11-2012, 18:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българинът искал по-добър живот сега и веднага, но това водело до популизъм в политиката

През последните три години България настигна Гърция по доходи, а след 4 - 5 години средният българин ще е по-богат от средния грък, изрази убдеността си финансовият министър Симеон Дянков.

Той обаче уточни, че доходите са проблем и от гледна точка на очакванията на хората у нас.

“Очакванията след 2007 година, когато България беше приета в ЕС, станаха неимоверно високи. Няма държава, която за пет години да е достигнала нивата на Западна Европа”, отбеляза финансист №1 при представянето на икономическата оценка на Световната банка за постиженията на България през последните 20 + години.

По думите му неимоверните очаквания за по-добър живот сега и веднага в България водят до по-голям популизъм в политиката отколкото в други европейски държави.

“Достигане на средноевропейските нива на доходи и демографският проблем са сред основните предизвикателства пред нас в следващите няколко години”, допълни Дянков. 

Според него е добре да се мерим с най-добрите, но трябва да имаме и по-голяма производителност.

По отношение на демографския проблем Симеон Дянков коментира, че в цяла Европа ражданията са по-малко от хората, които си отиват. 

“За мен борбата с лошата ни демография е борба за работни места”, коментира той.
Министърът отбеляза, че когато младите българи отиват да живеят и работят в други страни, България губи техните поколения.

“Освен работни места, са необходими и повече детски градини за младите семейства, отчете Дянков и пресметна, че само в големите градове не достигат 130 детски градини. 

За справяне с демографския проблем, по думите му, е необходимо да запазим и по-възрастните хора, които искат да работят. 

Той посочи, че ранното пенсиониране е желано само и единствено от служителите на армията и на МВР, защото след пенсиониране те могат да продължат на работят и да получават допълнителни доходи, “но за другите българи не е така”, смята финансовият министър.