Македонците нагли: България ни провокира!

Съседите от Югозапада отново си присвоиха Никола Вапцаров

В Скопие отново се заядоха с България. Повод за това този път стана конференцията в Брюксел, посветена на 70-ата годишнина от убийството на Никола Вапцаров.

Според македонската преса – това е поредната провокация на България.
"Скандално. Застреляха го в българска казарма, а сега е български поет" – това е заглавието на скопския вестник "Вечер" по повод конференцията.
"Български евродепутат представя в Брюксел Никола Вапцаров като български поет", това пък е заглавието на материала на телевизия Сител.
Българският евродепутат Евгени Кирилов в Европейския парламент в Брюксел организира конференция по повод 70 години от убийството на македонския поет Никола Йонков Вапцаров, коментира днес македонското електронно издание МКД.

МИА пък пише, че Кирилов организира конференцията, озаглавена "Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?", при което ще бъдат четени поемите на Вапцаров, "който е представен като български поет".

"Евгени Кирилов е известен български евродепутат с изразени антимакедонски позиции, чиято помощничка в европарламента беше известната македонска българка Спаска Митрова, която беше осъдена в граждански спор с нейния бивш съпруг (всъщност Спаска Митрова беше съветник на евродепутата Димитър Стоянов, а не – на Евгени Кирилов - бел. ред.) .
Не е за първи път Кирилов да провокира на антимакедонски теми в ЕП, но се очаква и тази последната да бъде игнорирана от представители на страните членки на Съюза", коментира македонското издание МКД.
Никола Вапцаров: Ние сме македонци, Македония е моята родина, е друго заглавие на изданието МКД.

"Ние сме македонци. Затова и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза", това е мисъл на македонския поет Никола Йонков Вапцаров, изказана в "Реферат", написан за учредителното събрание на Македонския литературен кръжок през 1938, допълва МКД.

"Вапцаров, който се смята за "най-силния талант между македонците, които са творили на други езици, освен македонския", недвусмислено казвал, че е македонец. Това го пише и в стихотворенията си "Земя”, "Илинденска" в известния "Реферат". Все пак въпреки тези безспорни факти, българската пропаганда не престава да провокира с антимакедонски позиции и политика", завършва македонското издание, цитирано от "Фокус".