Оставете цигарата! Днес е международният ден без тютюнопушене

Общество

15-11-2012, 10:25

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Здравното министерство с редица инициативи срещу тютюневия дим

Международният ден без тютюнопушене ще бъде отбелязан в целия свят на днешния 15 ноември. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Тази година инициативата се провежда под надслов: "Ако не аз – кой, ако не сега – кога?". Настоящето мото на кампанията напълно подкрепя въведената през юни 2012 година в нашата страна пълна забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места, отбелязват от здравното министерство.

От там призовават всеки пушач да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

Инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година започнаха още в началото на месец ноември. Регионалните здравни инспекции организират спортни прояви, дискусии и разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето сред деца от детските градини, ученици, учители, родители, лекари, медицински сестри и фелдшери, журналисти, трудови колективи, представители на общини, хора с ментални увреждания и психични заболявания, представители на различни етноси и възрасти.

Целта на провежданата кампания е пушачите да се опитат да откажат поне за един ден цигарите, като спестените пари могат да се използват за пожелано от тях подпомагане на нуждаещи се деца и ученици, да бъдат дарени за лечение на болно дете, за боядисване на спортна площадка и т.н., призовават от здравното министерство.